Számos hideg telű vidékről (mint amilyen hazánk is) származó növény nyáron vagy kora ősszel leszedett magja emberi beavatkozás nélkül csak a 'téli időszak' eltelte után fog kicsírázni. A természet ügyel arra, hogy a növénymagok túlnyomó része idő előtt ne keljen ki, (pld.: meleg őszi napokon) mivel az apró palántáknak nem lenne elég idejük megerősödni a hideg téli hónapok előtt.
Az év során összegyűjtött magoknak vetés előtt úgynevezett "hidegkezelésre" van szükségük. Ezt kétféleképpen biztosíthatjuk:
1 Vessük ősz végén a magokat cserépbe, takarjuk le (a kártevők miatt) és helyezzük a szabadba, védett helyre! Óvjuk a magokat az erős téli napsütéstől és a túlzott csapadéktól!
2 Tegyük a magokat nylon zacskóba és helyezzük a hűtőbe fajtától függően néhány hétre vagy hónapra! Különösen helytakarékos és hatékony ez a módszer, ha sokfajta növény magját akarjuk tavasszal csíráztatni.
Virágmagok csíráztatásáról részletesen itt olvashat! >>
A hidegkezelés célja tehát a tél szimulálása. A legmegfelelőbb erre az 1-4 celsius fok közötti hőmérséklet (pld.: hűtőszekrény). Fontos még, hogy ez idő alatt az első perctől kezdve a magok nedves közegben legyenek.
Megfelelően előkezelt magjaink aztán tavasszal, a hőmérséklet melegedésével aránylag rövid idő alatt és nagy számban fognak kicsírázni.
Ja igen...és ne felejtsünk el két dolgot!
1 Ne használjuk 'hidegkezelésre' a fagyasztót!
2 Előkezelt magjainkat ne helyezzük meleg hőmérsékletre túl korán (pld.: februárban), mivel csak a kinti fényerősség elégséges az egészséges fejlődéshez! A szobaablakba helyezett palánták előbb-utóbb megnyúlnak és nem lesz belőlük erőteljes növény!