Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Kerti virágok magról - A világrahozatal

2010.11.21. 08:10 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

Számos hideg telű vidékről (mint amilyen hazánk is) származó növény nyáron vagy kora ősszel leszedett magja emberi beavatkozás nélkül csak a 'téli időszak' eltelte után fog kicsírázni. A természet ügyel arra, hogy a növénymagok túlnyomó része idő előtt ne keljen ki, (pld.: meleg őszi napokon) mivel az apró palántáknak nem lenne elég idejük megerősödni a hideg téli hónapok előtt.   

 

Az év során összegyűjtött magoknak vetés előtt úgynevezett "hidegkezelésre" van szükségük. Ezt kétféleképpen biztosíthatjuk:

1  Vessük ősz végén a magokat cserépbe, takarjuk le (a kártevők miatt) és helyezzük a szabadba, védett helyre! Óvjuk a magokat az erős téli napsütéstől és a túlzott csapadéktól! 

2  Tegyük a magokat nylon zacskóba és helyezzük a hűtőbe fajtától függően néhány hétre vagy hónapra! Különösen helytakarékos és hatékony ez a módszer, ha sokfajta növény magját akarjuk tavasszal csíráztatni.

Virágmagok csíráztatásáról részletesen itt olvashat! >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hidegkezelés célja tehát a tél szimulálása. A legmegfelelőbb erre az 1-4 celsius fok közötti hőmérséklet (pld.: hűtőszekrény). Fontos még, hogy ez idő alatt az első perctől kezdve a  magok nedves közegben legyenek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megfelelően előkezelt magjaink aztán tavasszal, a hőmérséklet melegedésével aránylag rövid idő alatt és nagy számban fognak kicsírázni.

 

Ja igen...és ne felejtsünk el két dolgot!

1  Ne használjuk 'hidegkezelésre' a fagyasztót!

2  Előkezelt magjainkat ne helyezzük meleg hőmérsékletre túl korán (pld.: februárban), mivel csak a kinti fényerősség elégséges az egészséges fejlődéshez! A szobaablakba helyezett palánták előbb-utóbb megnyúlnak és nem lesz belőlük erőteljes növény!

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: csináld magad csíráztatás

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr712460625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása