Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Skarlát hibiszkusz

2012.05.25. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

 A skarlát hibiszkusz >> nedves talajon fejlődik igazán szépen. Bár ilyen helyen hatalmasra nő,  szellős levélzete miatt mégis könnyen átláthatunk rajta. 

 

A többi fagytűrő, Észak-Amerikában honos hibiszkusz fajtához hasonlóan csak májusban hajt ki, de ezt követően nagyon gyorsan növekszik. Érdemes nyár elején az elöl lévő szárakat a felére visszavágni, így a hátsó sorban a szárak egész magasra nőhetnek és előlről nézve a növény tömöttebbnek látszik.

 

Ez a rendkívüli növény egyaránt kiválóan érzi magát a kert nedvesebb részein, cserépbe ültetve egy kerti tóban vagy akár kertünk bármely, öntözött részén. 

 

A skarlát hibiszkusznak >> a japán juharhoz hasonló, pálmaszerű levelei vannak, melyek sűrűn helyezkednek el a hosszú szárakon. A növény lágy, könnyed alkatú.

 

Augusztustól hozza hatalmas skarlátpiros, kb.15-20cm átmérőjű virágait. Ősztől az elszáradt virágszárak és a magházak vázában, de akár a kertben is rendkívül mutatósak. 

 

A TOVÁBBIAKBAN:

Színesebb ruhába öltözik a kert...
 

Az elmúlt hét kiadós esőzései határozottan jótékony hatással voltak a kert növényeire......

 

A kék borsófürt >> évelő növény és májusban virágzik. A nyár elejére azonban inkább hasonlít egy kisebb cserjére. Júniusra igen termetesre nő és kékeszöld lombját szépen megtartja egészen az ősz közepéig.

 

Az amerikai korall lonc >> színpompás, tölcsér formájú virágai is ilyenkor jelennek meg. Virágzás után metszhető és a legtöbb ázsiai származású loncfajtával ellentétben egyáltalán nem agresszív növekedésű.

 

A ribizlivirág >> májusban virágzik a legintenzívebben. Virágai színe az eperfagyira emlékeztet. Ha újból és újból visszavágjuk, akkor ősz közepéig virágzik. A legszárazabb években sem igényel öntözést.

 

Az ezüstös levelű növények annyira értékesek! A kertben jól társíthatók élénk virágokkal is.

 

Persze nemcsak virágszínekkel lehet feldobni kertünket. Eltérő színű levéldísznövények legalább annyira alkalmasak erre. És a hatás szinte mindig tovább tart...

 

Kontrasztos levélformákkal is játszhatunk...

 

Változatos levélformájú növények használata mindig érdekesebbé tesz egy kiültetést.

 

Ismerjünk meg minél több levelével díszítő növényt! A mediterrániumban honos cserjés macskahere levélzete érdekes textúrájú és ráadásul örökzöld is. Különleges virágai a tavasz végén jelennek meg, de ez csak a hab a tortán! Védett, száraz fekvésben nálunk is áttelel. 

 

Ha olyan kertet szeretnénk, amely az év nagy részében képes díszíteni, akkor levélzetben is és ne csak virágokban gondolkodjunk!...

 

"Égigérő paszuly" nő a házunk táján is... 

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2012.06.01.08:00

 

Szólj hozzá!

Címkék: kerttervezés cserjék pozsgások yucca évelő növények mediterrán növények szárazságtűrők yukka

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr294490974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása