Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Fáklya lobélia

2012.05.11. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

Hosszú életű, félcserjés növény, amely Arizona déli részén és Mexikó észak-nyugati részén honos.

 

Keskeny, hosszúkás levélzete buja, szub-trópusi külsőt kölcsönöz neki. A fényes, élénkzöld, enyhén fogazott levélzetet szépen emelik ki a növény vöröses szárai.

 


Robosztus, rendkívül gyors növekedésű fél-cserjés évelő növény. Keskeny levelei árulkodnak arról, hogy jól bírja a forró nyarakat. 

 

Narancspiros, sárga torkú virágai a nyár első felétől jelennek meg. Üde, laza talajon rizómákkal lassan terjed. 

 


Talajban nem válogat. Nyári forróságban, napos fekvésben meghálálja, ha alkalmanként alaposan megöntözzük. Hosszabban  virágzik, ha időnként az elvirágzott szárakat kb. 15-20cm-rel visszavágjuk.

 


Takarás nélkül, nagyon hideg teleken nem télálló! Ezért télre a gyökérzet felett kb. 30-40cm vastagon takarjuk vagy késő ősszel gyökérzetét szedjük fel és fagymentes helyen tároljuk.

 

 

A TOVÁBBIAKBAN:


A nagy kékség


 Különösen nyári (vagy tavaszi) nagy melegben üdítően hat a kertben a kékeszöld levelű növények vagy akár a kék színű tárgyak látványa.

 

A deres csenkesz például kiváló növény ilyen célra is...Különösen hatásosan díszít, ha ellentétes színű és formájú növényt ültetünk mellé.

 

Hőérzetünket szintén csökkentheti, ha minél több időt töltünk vízparton...

 

A yukkafélék egész évben kiváló fókuszpontot nyújthatnak a legtöbb típusú kertben. Élő szoborként funkcionálnak...

 

Színészek, akik egykor oly népszerűek voltak vadnyugati filmekben is.

 

Növények, melyek oly népszerűek napjainkban vadnyugati kertekben is...

 

Igénytelen, de annál nagyobb "díszítő értékkel" bíró pozsgások cserépben...

 

Árnyas sarok átalakítást követően -

 A cél az volt, hogy sok eltérő levélformájú és színű, félárnyékos fekvést (csak délelőtti nap) kedvelő, részben örökzöld növényeket válasszunk. A hátsó fakerítést világoszöldre festettük, hogy kiemeljük a növényeket és világosabbá tegyük ezt az egyébként sötét sarkot. A megfelelő növényválasztással a kis teret is nagyobbnak látjuk. 1-2 éven belül a növények összenőnek és a dús, változatos növényzet oázissá változtatja majd ezt a kis szegletet.

 

A vérsóska csodálatos, levelével díszítő növény. Akár kisebb díszfüvekkel együtt, jól használható üres helyek kitöltésére az évelőágyásban. Leveleinek különleges erezete miatt megjelenése igazán egzotikus. 

 

Ezüstlevelelű növények is nagyszerűen alkalmasak arra, hogy csökkentsék hőérzetünket és nagy melegben nyugtatóan hassanak...

 

Ez a két örökzöld növény (törzses yukka és kerti rozmaring) eltérő levélzete miatt ragyogóan kiegészítik egymást.

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2012.05.25.08:00

 

Szólj hozzá!

Címkék: agave pozsgások yucca évelő növények szárazságtűrők érdekes levélzet yukka

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr814484446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása