Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Pozsgások a tavaszi kertben

2011.04.22. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

A balkonon, a teraszon vagy a kertünkben számtalan színű és formájú pozsgás növényt tarthatunk cserépben. Ezek a növények, miközben hónapokon át díszítenek, lehetővé teszik, hogy úgy kertészkedjünk, hogy tulajdonképpen ne kelljen időt töltenünk a kertészkedéssel. Szárazságtűrők, szívósak, igénytelenek és jól viselik, ha akár hetekig, hónapokig megfeledkezünk róluk. 

 

Jól érzik magukat kisebb méretű cserépben is, melyeket az év során tetszőlegesen ide-oda helyezhetünk. Legtöbbjük nem fagytűrő, de könnyen teleltethetők fűtetlen, akár rosszul megvilágított helyiségben is. Öntözést  ilyenkor egyáltalán nem igényelnek.     

 

Mivel nem mélyen gyökereznek, ezért nevelésükhöz nem kell nagyméretű cserép, kaspó. Csak ügyeljünk arra, hogy a vízelvezetés  érdekében legyen lyuk az edény alján.

 

Érdekes formájukat és textúrájukat még jobban kiemeljük, ha színes cserépbe ültetjük őket. Változatos levélzetükkel  hónapokon át díszítik kertünket és szépségben könnyedén versenyre kelnek bármelyik virágos növénnyel.

 

Ezek a növények szinte kivétel nélkül meleg- és fénykedvelők, ezért napos helyre helyezzük őket! Érdemes a föld felszínét valamilyen apró kaviccsal takarni. Ez nemcsak esztétikus, hanem a növényeknek is jó.

 

A pozsgások kedvelik a jó vízáteresztő  földkeveréket, ezért feltétlenül ilyen közegbe ültessük őket! Általános virágföldhöz  keverjünk perlitet, durvaszemcsés homokot vagy rostált sódert, azért hogy a megfelelő vízelvezetést biztosítsuk!

 

A gyorsabban és nagyobb méretűre növő fajták gyökérzetét 1-2 évente ajánlott kora tavasszal erőteljesen megmetszeni, hogy évekig ugyanabban a cserépben maradhassanak. 

 

A TOVÁBBIAKBAN:

Áprilisi napsütés, Napszemüveg,

Ébredések és egy csomó Izgalom…

 

Végre szinte mindennap süt a nap! Japán naspolya (Eriobotrya japonica)


 

 

A japán naspolya levélzete örökzöld, ezért egész évben díszíti a kertet. Nem teljesen fagytűrő, de a legtöbb hazai telet (védelem nélkül) szépen átvészeli.  

 

A tavalyi telet követően viszont csak május második felében tért magához. Szerencsére csak az ágvégek fagytak vissza, viszont rengeteg levelet elhullatott.  

 

És ez az a hónap, amikor a hangyák ellepik a házat. Na, nem ez a kis aranyos...

 

Hanem ŐK!

 

Túl sok veszély leselkedik ránk tavasszal!

 

De hál' istennek ismét kezdenek megjelenni a színek és lassan visszatér az élet a kertbe...


 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2011.04.25. 08:00


 

Szólj hozzá!

Címkék: agave pozsgások yucca konténeres kertészkedés balkonnövények szárazságtűrők

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr142824869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása