Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Csillag születik - Óriás kékcsillag

2011.04.04. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett


Nagyon kevés olyan évelőnövény található, amely tavasztól őszig képes díszíteni a kertet. Ilyen az óriás kékcsillag >>. Kék virágözön a tavasz második felében, amelyet finom élénkzöld, cserjeszerű lombozat követ nyáron, míg ősszel aranysárga levélzetével díszíti a kertet.

Napos fekvésben, üde talajon fejlődik a legszebben. Túl árnyékos fekvésben szárai szétdőlhetnek. Talajban nem válogat, de a jó nedvességmegtartó talajt kedveli leginkább. Ha jól begyökeresedett, elég jól tűri nyáron a száraz időszakokat. 

 

Betegség és kártevők ritkán támadják meg. Szárai, emberre nem veszélyes tejszerű nedvet tartalmaznak.


 

Az óriás kékcsillag >> nagyszerűen társítható számos növénnyel (pld.: díszfüvek). Ugyanakkor elég mutatós ahhoz, hogy akár szoliternövényként is ültessük. Formálisabb kertben virágzás után érdemes szárait kb. a felére visszavágni. Így nyáron és ősszel a növény tömöttebb marad.

 

Csillag formájú virágait a tavasz második felében hozza. A virágok színe először egészen mély árnyalatú, de aztán az  idő melegedésével a szín halványodik. Kék virágai nagyszerűen mutatnak fehér, ezüstös és halvány árnyalatú színekkel.

 

A virágzás befejeztével a növény sűrű levélzetű, cserjeszerű növénnyé fejlődik. Levelei élénkzöldek, fényesek és leginkább a leanderére hasonlítanak. Legnagyobb díszítő értéke, hogy finom levélzete egész szezonban mutatós marad.

 

Ősszel a levélzet- különösen napos fekvésben- a sárga különböző árnyalataiban pompázik.

 

Az óriás kékcsillag >> igen hosszú életű évelőnövény. 3-4 évre van szüksége, hogy intenzíven virágozzon. Tőosztást nem igényel. Ha van helyünk, akkor érdemes nagyobb csoportba ültetni. Szárazságtűrő és minimális gondozást igényel.

 

 


KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2011.04.08. 08:00 

Szólj hozzá!

Címkék: évelő növények szárazságtűrők érdekes levélzet

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr192779882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása