Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Őshonos meg a betelepített – Virágos növények

2011.02.23. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett


  Még egy ilyen kis országnak is, mint Magyarország, a területi adottságai és éghajlati viszonyai is igen változatosak. Az egyes tájak egymástól eltérő tengerszint feletti magasságban fekszenek, a jellemző évi átlaghőmérséklet, az éves csapadék szintje és a talaj típusa a különböző régiók között eltérő.  

A legtöbb értékesnek tartott virágos növényfajta aránylag szűk területen őshonos.

Ha szeretnénk kertünkben minél több őshonos növényt nevelni, ezt figyelembe kell  vennünk. Olvassunk utána, hogy a nekünk tetszők milyen körülmények között nőnek! 

 

De mi is az az őshonos növény?

Talán a legszélesebb értelemben vett meghatározás az, hogy azok a növények, amelyek emberi beavatkozás nélkül jelentek meg és fejlődtek egy adott területen.

 

Sokan azért szeretnének őshonos növényeket nevelni, mivel egyszerűen szeretik a természetet. Mások fontosnak tartják, hogy a helyi ökoszisztéma egyensúlya legalább részben fennmaradjon. 

A legtöbb őshonos növényt azonban csak úgy lehet megmenteni, ha magát az élőhelyét is megmentik.

 

Néhány tévhit:  

A Magyarországon őshonos növények minden itthoni kertben jól érzik magukat. - Az ország különböző tájai más-más adottságokkal bírnak. Dísznövénynek alkalmas, őshonos növényeink túlnyomó része erdős, magas tápanyagtartalmú, üde talajú, félárnyékos területről vagy nedves rétről származik.

Ezért sok őshonos növény nehezen alkalmazkodik a megszokottól jelentősen eltérő pld.: városi körülményekhez.

Az őshonos növények sokkal ellenállóbbak. - Az igazság az, hogy sok őshonos növény eredeti élőhelyén is időről időre nagy számban pusztul el. Pontosan azért, mert nem igazán ellenálló. Ez a jelenség pld.: aszályos években egyáltalán nem ritka a természetben. 

A betelepített növények túl agresszívak és kiszorítják az őshonos növényeket. - Ez a legtöbb esetben túlzás. Igaz, számos betelepített dísznövény sok esetben ellenállóbb és többfajta környezetben nevelhető.

Az is igaz, hogy számos őshonos virágos növény a legtöbb hobbikertész számára egyszerűen nem elég mutatós. A kertészkedők többsége nagy, feltűnő virágzatot és levélzetet akar látni.

Jótanács:

Mindig nézzünk utána, hogy kertünk adottságai megegyeznek-e az őshonos növény eredeti élőhelyének adottságaival! 

Válasszunk kertünkbe az őshonos és a betelepített növények palettájáról egyaránt! Így kertünk nemcsak változatosabb képet mutat majd, hanem olyan kevés törődést igénylő növényeket nevelhetünk, melyek tartása nem terheli tovább környezetünket.

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2011.02.25. 17:00

Tavaszi nagytakarítás...Itt az idő! 

Szólj hozzá!

Címkék: kerttervezés cserjék évelő növények

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr912627391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása