Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Japán naspolya - Egzotikum a kertben

2010.11.12. 07:15 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

Kínában és Japánban honos kisebb méretű fás növény. Nagyméretű, szép mintázatú, örökzöld levelei igazán egzotikus külsőt kölcsönöznek neki. A kemény leveleknek köszönhetően a növény meglepően jól bírja az erős szelet. Mivel örökzöld, egész évben szépen díszít a ház körül.

 

Napos fekvésben érzi jól magát, de jól nevelhető félárnyékban is. Ott ágrendszere ritkásabb lesz. Kertünkben 5 év alatt kb. 2.5-3méteresre nőtt. 

 

Aránylag gyorsan nő és talajban nem válogat, sőt jól tűri az erősen meszes talajt is. Az egyetlen teendő az év során, hogy tavasszal és nyáron  időnként elhullott leveleit összeszedjük. 


 

Levelei AMYGDALIN (B17) tartalmaznak és különféle betegségek kezelésére gyógyteát főznek belőle.

 

Illatos virágait késő ősszel, tél elején hozza, de ezek általában hamar elfagynak. Így gyümölcsöt nálunk szabadföldi kiültetésben igen ritkán hoz. 2010 telén, mindkét példány leveleinek nagy része elfagyott a többhetes nappali és keményebb éjszakai fagyoknak köszönhetően. Késő tavaszra kiderült, hogy ágai viszont nem fagytak el, így a növényt nem kellett erőteljesen visszavágni. Nyár elejére szinte teljesen magára talált. Egyébként nagyobb cserépben is jól nevelhető.

 

Szólj hozzá!

Címkék: cserjék érdekes levélzet

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr842430765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása