Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Pozsgások cserépben - Miniatűr kertek

2010.09.23. 16:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

A pozsgások olyan szárazságtűrő növények, amelyek megvastagodott, húsos leveleikben vagy törzsükben tárolják a vizet. Az egyszerre és gyorsan felvett vizet és a benne feloldott tápanyagokat viszont hosszabb idő alatt használják fel. 

Fél-sivatagos vidékekről származnak, ahol életkörülményeik a mi mércénkkel mérve nem igazán optimálisak, ennél fogva jóval kevesebb törődést, öntözést, tápoldatozást, metszést és átültetést igényelnek, mint a cserépben nevelt növények általában.


Fajtáik lehetnek pld.: echeveriák Mexikóból, kalanchoék Madagaszkárról, Aeoniumok a Kanári szigetek-ről. Fényigényes, szárazságkedvelő és nagyrészt fagyérzékeny növények, ezért a mi éghajlatunkon cserépben tartva könnyebben lehet megfelelően nevelni és teleltetni őket. (Legtöbb fajtájuk fagymentes (4-5C), száraz, akár sötét helyen hónapokig eltartható, ha nem öntözzük őket.)

Hangsúlyos megjelenésük, formájuk és szívósságuk miatt megannyi olyan lehetőséget kínálnak az alkotni vágyó kertészkedőknek,amelyek a megszokottól némileg eltérnek.


Kaspóválasztás 

A hagyományos agyagcserepek mellett számos színű és formájú közt választhatunk. A legtöbb pozsgás sekélyen gyökerezik, ezért nem érdemes mély kaspót választani. Sokszor a leghatásosabb, ha olyat választunk, melyben visszaköszön pozsgásaink színe, formája és/vagy textúrája, vagy éppen annak teljes ellentéte. 
 

Gondozás

Fontos, hogy az ültetőközeg jó vízáteresztő és alacsony szervesanyag tartalmú legyen. Ez lehetővé teszi, hogy a túlzott mértékű csapadék következtében fellépő gombás betegségek kockázatát csökkentsük. Használjunk különböző kavics vagy üvegmulcsot, amely nemcsak kedvező a növény számára (szervetlen anyagok), hanem díszítésre is szolgál.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: agave pozsgások konténeres kertészkedés szárazságtűrők

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr662303928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása