Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Ékszer Dél-amerikából

2010.09.17. 15:41 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett


Cserépben többfajta virágos növényt nevelek, melyek közül az egyik kedvencem a „brazil kék zsálya”. Elképesztően kék színe, illatos „zöld citrom” színű levélzete és a rendkívül  hosszú virágzási idő miatt nehezen válnék meg tőle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meglepő, de még a közepesen hideg teleket is átvészelheti nálunk, ha napos fekvésbe és nagyon jó vízáteresztő talajba ültetjük.(a pangó vizet télen különösen nem kedveli) Az elszáradt virágszárakat pedig ne ősszel, hanem csak kora tavasszal vágjuk vissza! Mivel nem teljesen télálló, bizonságosabb, ha cserépben neveljük vagy a kertbe kiültetett növényeket késő ősszel felszedjük és télen cserépben hideg, de fagymentes helyen tároljuk.

 

Tavasszal viszonylag hamar kihajt és a nyár közepére kb. 90-100cm magas és 60-80cm széles növénnyé fejlődik. Kiültetve, tápanyagdús, öntözött talajon azonban akár 160-180cm magasra is nőhet.  

Ha a leveleket enyhén megdörzsöljük, finom, édeskés illatot árasztanak. 

A virágszirmok alatt elhelyezkedő feketés színű fellevélkék igen hatásosan emelik ki a csodálatosan kék színt.

 

Júliustól folyamatosan, egészen a fagyokig virágzik, különösen, ha az elvirágzott virágszárakat időnként kb. 1/3-val visszavágjuk.

Meglepően szépen virágzik félárnyékban is, és ennek hála több helyen díszítheti kertünket. A túlzottan árnyékos helyet azonban kerüljük, mivel gyengén fog virágozni és a hosszú virágszálak eldőlhetnek!


Ha már kora tavasszal kiültetjük, akkor nyárra szépen begyökeresedik és általában nem igényel öntözést. Nyári forróságban, napos fekvésben azonban meghálálja, ha alkalmanként alaposan megöntözzük.   

  

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: évelő növények mediterrán növények balkonnövények kék színű virágok

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr902295852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása