Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Tavaszi nagytakarítás...itt az idő!

2011.02.25. 17:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett


Lassan itt a tavasz. Ideje, hogy körbesétáljunk a kertben és alaposan körbenézzünk! Gondolkozzunk el, hogy min szeretnénk idén változtatni! Az idő melegszik és mi ismét tele vagyunk optimizmussal; harci díszben vagy anélkül, idén majd megmutatjuk!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mielőtt elővennénk kesztyűnket és kerti szerszámainkat, gondolkozzunk! Készítsünk egy listát az idei évre! Tervezzünk előre!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Átültetés - Nézzük meg milyen évelőket akaruk idén tőosztással szaporítani vagy csak más helyre ültetni! Végezzük ezt mielőtt visszavágjuk őket, így jobban látjuk hol vannak! Ha kisebb cserjéket is szeretnénk átültetni, arra is ez a megfelelő időpont.

Tavaszi metszés - Legjobb akkor végezni, amikor a növények még szunnyadnak! Amikor már új hajtásokat hoznak, az erőteljes metszés stresszt okozhat. A kora tavaszi időszak tökéletes erre; ilyenkor a legmagasabb a gyökérzetben tárolt tápanyagszint. 

1  Cserjék

  • Nyáron virágzók (Nyári orgona, pimpófélék, kékszakáll stb.) - Fajtától függően tavasszal 1/3-val vagy 2/3-val vágjuk vissza! 
  • Tavasszal virágzók (Aranyeső, orgona, jezsámen, japánbirs stb.) - Csak a virágzás után, nyár elején metszük meg őket! Ezek jövőre az idei hajtásokon fognak virágozni.

2  Évelő növények - Az elszáradt levélzetet a föld felett vágjuk vissza! Megjegyzés: Nem teljesen télálló fajtáknál várjuk meg, hogy az új hajtások megjelenjenek! 

3  Díszfüvek - Kötözzük össze és kb. 20cm-re földtől az elszáradt szárakat vágjuk vissza!  Lásd korábbi bejegyzésünket! >> 

 

Gazolás - Minél előbb érdemes eltávolítani a tavalyról megmaradt vagy az ősszel kikelt gazpalántákat. Ezek az idő melegedésével gyors növekedésnek indulnak és később sokkal nehezebben szabadulhatunk meg tőlük. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Talajjavítás - Ott ahol szükséges, terítsünk szét némi komposztot és forgassuk be 20-30cm-re a talajba!

Ültetés - Ha új növényeket akarunk a kertbe, ültessünk tavasszal! (Lásd korábbi bejegyzésünket! >>)
 

Talajtakarás - Pótoljuk az elvándorolt vagy lebomlott talajtakaró anyagot a virágágyásokban! (Komposztált falevél, fenyőkéreg stb.) Lazítsuk fel, hogy a talaj szellőzni tudjon! A kellően vastag mulcs a talajban tartja a nedvességet és visszaveti a gyomnövények megjelenését.

Cserepes növények - Ha szükséges, akkor tisztítsuk és fertőtlenítsük a cserepeket, cseréljük ki a földet! Akár erőteljesen metszük meg cserepes növényeink gyökérzetét, különösen, ha a gyökérzet spirálisan körbenőtt!

Ha mindezeket a kerti szezon elején végezzük el, akkor a nyári hónapokban garantáltan elégedett, mosolygós kertészek leszünk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2011.02.28. 08:00

Függőkosár avagy az ámpolna titka
 

Szólj hozzá!

Címkék: csináld magad cserjék évelő növények

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr742585019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása