Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Földlabdás növények ültetése - A szétválasztás

2010.12.04. 17:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

Általános hiba földlabdás évelők és kisebb cserjés növények ültetésekor, hogy ásunk egy gödröt, kivesszük a növényt a műanyag cserépből, beletesszük a gödörbe, majd megöntözzük...és elégedetten távozunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezzel a már elültetett növény tulajdonképpen "továbbra is" a szaporító cserépben kénytelen tovább élni. A probléma az, hogy a gyökérzet nem kerül kapcsolatba kertünk földjével és ezzel együtt vizzel és tápanyagokkal. 1-2 hét és frissen ültetett növényünk sok esetben kiszárad és elpusztul, hacsak az egyéb körülmények nem optimálisak. (kiváló talaj, kedvező időjárás stb.) 

 

Mit kell tehát tenni ültetéskor?

  • Vegyük ki a növényt a cserépből!
  • Rázzuk le a cserépföld jó részét a gyökérzetről! (Akár verjük neki valaminek.)
  • Bogozzuk ki legalább a külső gyökereket!

Ha a gyökerek már körbenőttek, akkor egy éles késsel több oldalon függőleges irányban vágjunk 5-8cm-es vágásokat!

Végül helyezzük bele a növényt az ültetőgödörbe, kibontott gyökérzetét szétterítve, temessük vissza a földet és alaposan öntözzük meg a növényt! 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ültetőgödör készítésekor az elsődleges cél, hogy a frissen ültetett növény gyökérzete megfelelő mennyiségű oxigént kapjon!

Még néhány jó tanács:

Ne cseréljük ki az ültetőgödör földjét teljesen eltérő szerkezetű földdel! pld.: jó minőségű palántaföldre, miközben az ültetőgödör körül a talaj sovány vagy agyagos.

Ehelyett az ültetőgödörből kiásott talajhoz keverjünk némi olyan anyagot (levélkomposzt, rostált sóder stb.), ami segíti, hogy a gyökérzet szépen tudjon fejlődni és megfelelő mennyiségű levegőhöz és tápanyaghoz jusson.  

Szólj hozzá!

Címkék: csináld magad ültetés

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr232474526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása