Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Egynyári-és évelő gyomok - A kert gazfickói

2011.01.27. 12:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

A gyomnövények mindenhol megtalálhatók a kertben. Szívósak, igénytelenek, a legmostohább körülmények között is szépen megélnek. Gyökérről agresszívan terjednek, magjaikat a szél vagy éppen a madarak szórják el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Egynyári gyomok - Egyetlen cél lebeg a szemük előtt; néhány hónap alatt megnőni, virágozni és rengeteg magot elszórni...egy szezonban akár több alkalommal is. Egy részük a hideg hónapokban, ősztől tavaszig csírázik ki, míg mások tavasszal, a melegebb idő megérkeztével. Ha lenyírjuk őket, kisebbek maradnak, de ugyanúgy virágoznak. Nem gyökereznek a talajban mélyen, így kézzel vagy kapával palántáik aránylag könnyen eltávolíthatók.

Parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) 

 

Évelő gyomok - Sok évig élnek, mélyebben gyökereznek és legtöbbjük nemcsak magról, hanem gyökérről is terjed. Ha nem sikerül eltávolítanunk a teljes, sokszor hatalmas gyökérzetet (...mert beszakad), akkor legtöbbször újranőnek. Legtöbbjüktől csak úgy szabadulhatunk meg, ha kézzel kihúzzuk.

Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)


Hogyan tarthatjuk őket távol?

Virágágyásban ültessük a dísznövényeket sűrűn, így némileg elvesszük a gaznövények fejlődéséhez is szükséges fényt és nedvességet.

 

Ültessünk olyan növényeket, amelyek kevés vízzel beérik, így csak ritkán kell öntöznünk. Kevesebb víz=kevesebb gaz!

Csak alkalmanként, de akkor alaposan öntözzünk, lehetőleg csak a növények töveit! 

KERÜLJÜK a permetező öntözést, mivel úgy a gaznövények is bőséges vízhez jutnak!... és hamarosan megtapasztalhatjuk ki az erősebb.

 

Legtöbbször csak a hagyományos kerti szerszámok segítenek; kapa, ásóvilla vagy a puszta kezünk. 

Kezdjük a gyomlálást tavasszal, amikor még a gyomok palántái kisebbek és könnyebben eltávolíthatók!

Pótoljuk tavasszal a lebomlott mulcsréteget. Ez majd részben elvonja a növekedéshez szükséges fényt  pld.: komposztált falevél stb. Alkalmazhatunk különféle mezőgazdasági fóliát is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Persze gyomok mindig lesznek kertünkben, teljesen sohasem tudunk megszabadulni tőlük. De nem érdemes feladni!?

 

Szólj hozzá!

Címkék: csináld magad

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr242519925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása