Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

A fagytűrő mediterrán kert

2011.01.03. 15:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett


Hát igen, a mediterrán országokban az éghajlat igen kellemes és több teret enged a kert szerelmeseinek. Szerencsére azonban számos onnan származó növény található, amely nálunk is télálló és könnyen nevelhető. 
 

A meleg, enyhe éghajlaton számos illatos, illóolajban gazdag növény honos, mely igen fagy-és szárazságtűrő. (Példa a fagytűrő mediterrán kertre - Új-Mexikó, USA) 

 

Számos oka van, hogy az itthoni hobbikertészek is nagyra értékelik őket; virágzatuk színpompás, levélzetük textúrája finom, színük nem szokványos; kékes vagy szürkészöld. Szárazságtűrők, talaj iránt nem igényesek, kevés törődést igényelnek és elvétve akad kártevőjük.

A Mediterránium virágos növényei általában a csapadékos telet követően tavasz végén, nyár elején virágoznak, még a forró, száraz nyári hónapok előtt.

Miután elvirágoztak, érdekes levélzetük még a nyár hátralévő részében és ősszel is szépen díszít.

Íme néhány nagyszerű mediterrán növény napos, száraz fekvésbe:

  • madárhúr
  • napvirágfélék
  • cipruskafélék
  • levendulafélék
  • zsályafélék

 

A ribizlivirág >> nálunk április végétől egészen az ősz közepéig virágzik, ha az elszáradt virágszárakat időnként visszavágjuk. Napos fekvésben, sovány talajon fejlődik a legszebben. 

 

A kerti macskamenta >> májustól az ősz végéig virágzik, ha a nyár első felében a növényt visszavágjuk. Napos, félárnyékos fekvésben egyaránt jól fejlődik.Kitűnő talajtakaró száraz helyre.

 

A festő pipitér >> a nyár nagy részében sárga virágözönével díszít. Legszebben napon, sovány talajon nevelhető. Tavasszal érdemes az új hajtásokat visszacsípni, hogy nyárra tömöttebb növényt kapjunk.


 

A mediterrán zsálya >> nagyméretű leveleiből bújnak elő nyár elején a virágszálak. Fehér torkú, kék virágok! Meglepően szépen virágzik félárnyékban is. 

 

A barátcserje >> július végétől hozza kék virágait. Levélzete illatos, a növény talajban nem válogat. Védett fekvésben nagyra nő (6-8m).

 

Szólj hozzá!

Címkék: kerttervezés illatos virágok évelő növények mediterrán növények szárazságtűrők

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr522476889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása