Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Virágos kert magról

2012.12.06. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

Nem kell feltétlenül cserepes növényeket vásárolnunk, magról is kezdhetjük nevelni kerti- vagy balkonnövényeinket és így is viszonylag hamar gyönyörködhetünk bennük. Aki már kipróbálta, tudja, hogy magról nevelni virágokat igazán sok örömet tud szerezni az embernek.

VIRÁGMAG KATALÓGUSUNKBAN >> számos virágfajta magja közül választhat.

virágos növények.jpg

 

Íme néhány hasznos tanács, hogy mire érdemes odafigyelnünk...  

A virágmagok csíráztatása - Mi kell ahhoz, hogy virágmagjaink a lehető leggyorsabban csírázzanak ki? 

Megfelelő hőmérséklet - A legtöbb virágmag 18-21celsius fok körül, kb. szobahőmérsékleten csírázik. A csírázást követően azonban a magoncok szebben fejlődnek és ellenállóbbak lesznek, ha néhány fokkal hűvösebb időben (13-15C fok) fejlődnek tovább. A legtöbb magfajta vetésére ezért a legmegfelelőbb időszak a TAVASZ ELSŐ FELE!

Fény - Különösen a kisebb méretű magoknak már a csírázáshoz is szükségük lesz némi fényre. Ugyanakkor a fiatal magoncoknak és a későbbiekben a palántáknak már sok fényre lesz szükségük. A fiatal növényeket a szabadban kell nevelnünk, mivel a lakásban, a szobai ablakpárkányon stb. kapott fény az egészséges fejlődéshez nem elég!  

Nedvesség - A sikeres csírázáshoz a magoknak folyamatosan nedves közegben kell lenniük. Ha a magokat cserépbe vetjük, akkor a cserepet érdemes alulról öntözni, hogy ne mossuk ki őket. Öntözéshez használjunk langyos vizet!

kellékfeleség_1.jpg

 

Mikor vessük el a virágmagokat? 

A virágmagokat ebből a szempontból két csoportra oszthatjuk:

  • Hidegentartást igénylő virágmagok – Az ilyen virágmagfajtákat márciusban érdemes elvetni, miután januárban és februárban néhány hétig hideg hőmérsékleten tartottuk őket. 
  • Hidegentartást nem igénylő virágmagok – Ezeket a fajtákat időjárástól és fajtától függően márciustól májusig érdemes vetni. 

(Hidegentartás : Egyes virágmagfajtákat először hideg (kb. 4C) hőmérsékleten, nedves közegben kell tartani. Ezzel szimuláljuk a téli időszakot. Erre fajtától függően kb. 4 -12 hetet kell szánnunk.)

virágos_kert.jpg 

Mi kell az egészséges fejlődéshez?

Fény - A magoncok/palánták egészséges növekedéséhez sok fényre lesz szükségük. Ha nem kapnak megfelelő mennyiségű fényt, akkor megnyúlnak, erőtlenek lesznek és könnyebben áldozatul eshetnek különböző növénybetegségeknek.

Nedvesség - Ügyeljünk az egyensúlyra! Nemcsak a kiszáradás, hanem a túlöntözés is káros lehet. Hűvösebb, borúsabb  és különösen csapadékosabb időszakban mérsékeltebben öntözzünk!

kellékfeleség_2.jpg

 

Ültetőközeg - Az ültetőközeg legyen laza szerkezetű, jó vízáteresztő és steril! Ne használjunk kerti földet ilyen célra, mivel az tele van gyomnövény magokkal és mindenféle kórokozóval!

Tápoldatozás - Ha a palántákat cserépben neveljük tovább, tápoldatoznunk kell őket. Pár hétig használjuk az ajánlott mennyiség kb. 1/3-át vagy a felét, nehogy a fiatal magoncok/palánták "megégjenek". Ezután, időjárástól függően (hőmérséklet és napfény erőssége) már fokozatosan adagolhatjuk a flakonon szereplő mennyiséget.virágos növények_1.jpg

 

Részletes csíráztatási útmutatónkat itt olvashatja el >> 

 

A TOVÁBBIAKBAN:

Néhány fotó, ami még november végén készült... 

A show-nak decemberben is folytatódnia kell...persze egy kis örökzöld segítséggel. A pálmaliliomfélék, szoborszerű alakjuknak köszönhetően télen kiváló fókuszpontok lehetnek.örökzöld_pálmaliliomok.jpg 

 

A vattacukor fű >> rózsaszín kalászai a hideg idő beálltával is tovább díszítenek..., amíg nem esik le az első hó.vattacukor_fű_8.jpg

 

A védett fekvésben nálunk is télálló japán arália immáron teljes tél eleji pompájában. Virágai a tél beköszöntével csak rövid ideig nyílnak, de egzotikus megjelenésű, örökzöld levélzete egész évben öltözteti a kertet.japán arália_1.jpg

 

Az ősz végén még megannyi ragyogó szín található a kertben...persze főleg a napsütéses órákban.késő_őszi_kert.jpg

 

Számomra mindig természetesebb hatást kelt, ha egy épületet közvetlenül növényzet vesz körbe. Nemcsak gyönyörködtet, de segít megtörni annak merevségét is. A bejárathoz ültetett örökzöld japán naspolya egzotikus megjelenésű és kisebb kertekbe nagyszerűen illő fás növény. Ázsiában honos, de a mediterrán országokban is előszeretettel ültetik. Védett fekvésben nálunk is télálló.japán naspolya.jpg

 

Sok díszfűféle novemberi levélszíne színpompás nyári virágokéval vetekszik.díszfüvek_novemberben.jpg

 

A tél beköszöntével még jól jön néhány örökzöld növénnyel díszített cserép...pálma_és_madárhúr_1.jpg

 

És néhány kerti dísz is...kerti_dísz.jpg

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2013.01.21.08:00

JANUÁR, FEBRUÁR; ITT A NYÁR!

 

Szólj hozzá!

Címkék: csináld magad ültetés kerttervezés kerti díszek konténeres kertészkedés díszfüvek szárazságtűrők érdekes levélzet virágmagok kerti építmények

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr554944670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása