Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Vágtázó pónilovak

2012.06.08. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

A mexikói árvalányhaj >> vadlovak sörényére emlékeztető kalászai május végétől jelennek meg a kertben. Azon ritka díszfüvek közé tartozik, amelyek korán, már a tavasz végétől virágoznak. 

 

Június elején a kalászok színe még világoszöld, de a nyár derekára a virágzat aranysárgára változik. Formáját a virágzást követően is szépen megtartja.

 

A mexikói árvalányhaj >> rendkívül szárazságtűrő fűfajta. Nálunk könnyedén nevelhető öntözés nélkül, akár a legaszályosabb években is. Jól társítható szintén alacsony vízigényű és örökzöld növényekkel, mint például a hosszan virágzó tűlevelű bugatölcsér >> vagy az illatos levendula.

 

Örökzöld díszfűfajta, így egész évben díszít. Még rövid ideig sem hagy üres foltot a kertben. A téli hónapokban levélzete persze kissé megbarnul, de a meleg idő beköszöntével "sörénye" ismét kizöldül. Tavasszal nem kell visszavágni, elég csak egy gereblyével kissé átfésülni. 

 

Ez a díszfű annyira sokrétűen használható fel...

 

Lágy, finom megjelenése miatt jól kiegészíti a virágos növényeket egy évelőágyásban. Ugyanakkor jól használható erőteljesebb megjelenésű örökzöldek köré ültetve is.

 

A mexikói árvalányhaj >> nagyszerűen mutat akár nagyobb csoportban ültetve is. A kertben ott érvényesül a leginkább, ahol mindig jól mozog a levegő. Ilyen fekvésben aranyló kalászai szinte mindig mozgásban tartják a kertet!

 

Örökzöld és szárazságtűrő, ezért nagyszerűen nevelhető cserépben is. Ívesen széthajló, kisebb "szökőkutat" idéző kalászai így még jobban érvényesülnek.

 

Különösen üde tenyészhelyen magról bőségesen utánveti magát. Ezért nyár végén érdemes érett kalászait kissé visszavágni, hacsak nem akarunk rengeteg fiatal növényt a következő évben. A nemkívánatos utódok egyébként könnyen eltávolíthatók, átültethetők a kert más részeire vagy akár elajándékozhatók.

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2012.06.15.08:00

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kerttervezés cserjék illatos virágok díszfüvek évelő növények mediterrán növények szárazságtűrők

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr184551147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása