Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Piros yukka

2012.05.04. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

 

A texasi piros yucca >> az USA dél-nyugati részének magasabban fekvő, fél-sivatagos területein honos. Természetes élőhelye mészköves lejtők, homokos,  kavicsos kanyonmedrek. Hosszú életű, rendkívül igénytelen, az időjárás viszontagságainak kiválóan ellenálló növény.

 

Hidegebb, rövid nyarú vidékeken (mint például hazánk) meleg, védett fekvésben virágzik legszebben. Kezdetben lassan növekszik, de idővel 75-90cm széles növénnyé  fejlődik. Örökzöld, fűszerű levélzete ívesen szerteágazó, ezért kiváló fókuszpontot jelenthet a kertben egész évben. 

 

 

Nagy szárazságtűrő képességgel bír. Fontos, hogy ezért jó vízáteresztő talajba ültessük. Különösen rosszul viseli a pangó vizet a téli nyugalmi időszakban. Viszont nyártól őszig  gyorsabban növekszik és intenzíven virágzik a magasabb csapadékmennyiség következtében.

 

 

A nyár első felében jelennek meg 120-180cm magas virágszárai, melyek száma idővel 7-8 is lehet. Ha jól érzi magát, akkor több hónapon át, akár az ősz közepéig folyamatosan virágzik. 

 

 

Mivel a virágok nem egyszerre nyílnak ki, csoportban ültetve sokkal mutatósabb.

 

A növény szárai nem élesek vagy szúrósak, ezért gyerekek számára sem veszélyesek a kertben. Nagyon hideg, -de száraz- teleken sem szenved örökzöld levélzete nagyobb károsodást.  

 

 

Nyugodtan ültethetjük járda vagy kerti út mellé,  hogy egész évben gyönyörködhessünk benne.   

 

 

A TOVÁBBIAKBAN:

 

Levélszínek- és virágszínek...

 

A homoktövis ezüstös, a tarka levelű yukka és a nőszirom csíkos levélzete áprilistól novemberig éles kontrasztot ad ebben a társításban. Mindhárman szárazságtűrők, igénytelenek és virágok nélkül is hónapokig díszítenek. 

 

A füge lombosodó ágai az ég felé törnek. A tél után még sokáig bóbiskol, de aztán gyorsan  kihajt, mihelyt a tavasz közepétől az időjárás melegebbre fordul. 

 

A velencei kutyatej sárgászöld virágai. 

 

Kontrasztos levélszínek és élénk virágszínek. Ne felejtsük, hogy nemcsak virágszínekkel lehet "festeni" egy kertben!...

 

Használjunk sok eltérő és változatos levélformájú növényt kertünk tervezésekor! 

 

A nyugati ligetszépe >> szürkészöld, keskeny, kisméretű levelei árulkodnak arról, hogy  öntözés nélkül is könnyen elviseli a nyári forróságot és szárazságot. 

 

A sárga borsókavirág >> csillagfürtszerű virágai. Idén a kevés tavaszi csapadék következtében ennek az egyébként robusztus évelőnövénynek a levélzete igencsak ritkás maradt.

 

Kezdenek életre kelni az évelőágyások. Kék sudárzsálya >>, csíkos nádtippan, szamárkenyér >> néhány pálmaliliommal a háttérben... 

 

Levendulaszőnyeg, puszpángok és néhány feketefenyő. Örökzöld növények, amelyek bármilyen típusú kertnek jó alapot adnak. 

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2012.05.11. 08:00

 

Szólj hozzá!

Címkék: cserjék pozsgások yucca illatos virágok díszfüvek évelő növények yukka

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr484483414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása