Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Kék borsófürt

2012.04.20. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

 

A borsófürt >> impozáns méretű, bokros növekedésű évelő növény. Rendkívül mély és szerteágazó gyökérrendszert fejleszt. Ebből minden évben egyre növekvő számban törnek elő a  120-150cm magas, felfelé ívelő virágszárak, amelyek körül 90-120cm széles, sűrű, kékes-zöld levélzet fejlődik a tavasz közepétől.

 

Májusban hozza mély árnyalatú, kékes-lila, csillagfürtszerű virágait, melyek 3-4 hétig díszítenek a növényen. Csak az ültetés utáni harmadik, negyedik évtől virágzik intenzíven és éri el kifejlett méretét, de úgy hiszem megéri a várakozást! 

 

Igénytelen és szívós. Gyakorlatilag semmilyen törődést nem igényel azon kívül, hogy késő ősszel vagy kora tavasszal az előző év elszáradt virágszárait a földtől pár centire vissza kell vágnunk.

 

 

A borsófürt >> rendkívül hosszú életű évelőnövény, nem ritkák a 100 éves példányok! 

 

Próbáljunk ültetéskor végleges helyet találni számára, mivel a mélyrehatoló gyökérzet miatt később nem igazán átültethető.

 

A borsófürt >> szoliternövényként, formális vagy bujább virágágyásba de akár nagyobb cserjék elé ültetve is jól mutat. Ha nyáron virágzó talajtakaró növényeket ültetünk köré; az jól kiemeli szép formáját.

 

Legszebben napon, közepes tápanyagtartalmú, üde talajon fejlődik, de jól alkalmazkodik a száraz, sovány talajhoz is. Hálás növény; ritkán támadja meg élősködő vagy betegség.

 


A TOVÁBBIAKBAN:

 

 A császár új ruhája

 

Valaki vagy inkább valami új ruhát kapott...

 

Nem megmondtam!...Egy élénk színű "fal" szépen kiemeli majd a környező növényzetet.

 

Tarka levelű yukka, babér és a frissen festett kapu. Űdítő színek a kertben; nemcsak a vidámabb hónapokban, hanem télen is.

 

A kert bejárata így meghittebb és egyben hívógatóbb is lett.

 

Persze vigyáztunk, hogy ne vessük el a sulykot. 

 

De vajon honnan jött az ihlet? ...Hmm, talán.

 

Szobai hangulat a szabadban...

 

Még több kék a virágzó kerti rozmaringnak hála.

 

Hűvös az április, ezért még kevés a virágszín. A változatos lombozat persze ilyenkor is segít.



KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2012.04.27.08:00

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kerttervezés pozsgások évelő növények szárazságtűrők

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr854446431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása