Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

A mediterrán hangulatú kert

2012.04.06. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

Egy mediterrán hangulatú kert a maga romantikus és meghitt megjelenésével békés és megnyugtató. NAPOS kertjét bárki átalakíthatja, ha ehhez hasonló hatást szeretne elérni. Terméskőből vagy régi téglából rakott támfalak és kerti út, vadszőlővel befuttatott pergola és persze rengeteg érdekes formájú és színpompás virágú növény...

Növényválasztáskor érdemes szemelőtt tartani a következőket: 

Használjunk a kertben minél több ezüstös (pld.: homoktövis, zsályafélék >>, levendula, cipruska, szalmagyopár) és kékeszöld (kutyatejfélék, csenkesz stb.) levélszínű növényt! Ezek az egyébként kevés törődést igénylő növények imádják a tűző napot, ugyanakkor a nyári meleg és száraz hónapokban sem igényelnek öntözést.    

 

Használjunk hangsúlyos megjelenésű növényeket IS kertünkben!

Pld.: pálmaliliomfélék, piros yucca >>. Szoborszerű megjelenésük miatt ezek jól társíthatók lágyabb, színpompás évelőnövényekkel, mint például a képen látható kobalt zsályával >>.

 

Tervezzük kertünket úgy, hogy a gyep mérete minimális legyen. Az egyébként egyhangú "szép zöld fű" a tavaszt követően nálunk is kiszárad, megsárgul vagy állandó öntözést igényel. Ültessünk helyette inkább virágzó talajtakarókat (pld.: levendula, cipruska, tűlevelű bugatölcsér >> ) vagy kisebb díszfüveket! 

 

Mindig ültessünk "mozdulatlan" növények (pld.: tuják, borókák) mellé olyanokat (pld.: díszfüvek), amelyek életet visznek a kertbe, mozgásban tartják azt.   

 

Különböző formájú, anyagú és színű cserepekbe ültetett kevés vizet igénylő növények is jól illenek mediterrán hangulatú kertekbe. Tehetjük őket például a kert "lekövezett" részeire, hogy változatosabbá tegyük így az egyhangúbb részeket...

 

A TOVÁBBIAKBAN:

 

Pozsgásokat a húsvéti asztalra!


Érdekes és változatos formájuknak köszönhetően a pozsgás növények jól illenek a legtöbb stílusú kertbe.

 

Mexikói kövirózsák, agávék, varjúhájfélék és hasonszőrű társaik nagyon kevés törődést és még kevesebb vizet igényelnek. 

 

Tuudoom...száárazsáágtűrőőők. 

 

Ez a kövirózsafajta lassan kitölti az egész edényt, elkalandozó szárai szépen átbuknak a széleken. Húsos leveleinek színe más és más a nap különböző szakában.

 

A pálmaliliomok élő szobrok a kertben. Erőteljes, markáns megjelenésük miatt kisebb szoliternövényként is jól használhatók.

 

Ezüstös levelű növények, mint a képen látható olasz szalmagyopár jól társíthatók élénk virágszínű növényekkel. 

 

És a "várva várt", de igen múlandó virágszínek... 

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2012.04.13.08:00

 

Szólj hozzá!

Címkék: agave kerttervezés pozsgások yucca díszfüvek évelő növények mediterrán növények szárazságtűrők yukka

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr844343906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása