Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Zsályák az Újvilágból

2012.03.30. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

 

Az észak-amerikai kontinensen honos fagytűrő zsályafajták nemcsak színpompás virágaik miatt váltak népszerűvé, hanem mert úgy tűnik felvértezték őket minden olyan jó tulajdonsággal, amire egy hobbikertész vágyik. Virágzásuk hónapokig tart, levélzetük illatos, alacsony vízigényűek és kevés törődést igényelnek. 

 

A mexikói óriás zsálya >> tűzpiros virágai és szürkészöld levelei egész nyáron igazi mexikói fieszta hangulatot teremtenek a kertben... és az ünneplés nem hagy alább az őszi hónapokban sem. 

 

A brazil kék zsálya >> rendkívül hosszan virágzó zsályafajta. Származása alapján meglepő, de még a közepesen hideg teleket is átvészelheti nálunk némi takarással, ha védett, napos fekvésbe és  jó vízáteresztő talajba ültetjük. A pangó vizet télen nem kedveli. 

 

A texasi zsálya >> kisebb méretű cserjés növény, amely élénk virágzatával a nyár elejétől a fagyokig díszíti a kertet. Illatos a levélzete, fagy- és szárazságtűrő. Csoportba ültetve a levendulához hasonlóan jó talajtakaró. 

 

A kobalt zsálya >> tűvékonyságú levelei árulkodnak arról, hogy jól tűri a nyári forróságot és szárazságot. Ez a csodálatos félcserjés zsályafajta az évek során egyre több szárat hoz, bokrosabb lesz. A kora ősszel megjelenő virágok színe a "legkékebb". A nyári ég élénk színét láthatjuk benne egészen novemberig. 

 

Ha igazi, ezüstlakodalmat akarunk ünnepelni a kertben, akkor a mexikói azúr zsályát >> ültessük együtt a szintén ezüstös levelű levendulával, csenkesszel vagy a madárhúrral. Ha viszont harsány mexikói színkavalkádot szeretnénk, akkor párosítsuk az új-mexikói kolibrivirág >>  narancsszínű virágaival.  

 

A Texas államban honos boróka zsálya >> kisebb méretű, tűzpiros virágú zsályafajta. A legtöbb zsályafajtával ellentétben a félárnyékot kedveli.

 

Nehéz elsétálni úgy a mexikói kétszínű zsálya >> mellett, hogy ne érintsük meg bársonyos tapintású, különleges virágait. Ősszel virágzó zsályafajta! A lila, bolyhos fellevélkék rendkívül hosszan megmaradnak, ezért kitünően használható szárazvirágként is. 
 Származása alapján szintén meglepő, de még a közepesen hideg teleket is átvészelheti nálunk némi takarással, ha védett, napos fekvésbe és  jó vízáteresztő talajba ültetjük.
 

 

A bársony zsálya >> rendkívül hosszan virágzó zsályafajta! Ha a tél enyhén indul, akár még egész decemberben is virágzik! Remek összhatást érhetünk el, ha kék sudárzsálya >> elé ültetjük. 

 

A ciklámen zsályát >> óvjuk az erős széltől! Jó kontrasztot érhetünk el nyáron nyíló, sárga virágú növényekkel, mint a menyecskeszem vagy a csokoládévirág. (Berlandiera lyrata >>). 

 

A TOVÁBBIAKBAN:

 A kert pillérei; örökzöld növények

 

A tűlevelű bugatölcsér >> örökzöld levélzete kora tavasszal is élénk színfolt a kertben. Színe akár egy kaméleoné, a tavasz végétől megváltozik. Hosszan, közel két hónapig hozza narancssárga virágait.

 

A velencei kutyatej ébredező szárai hamarosan virágba borulnak. 

 

A keskenylevelű yukka, a bőrlevél, az olasz szalmagyopár és a szakállas bugatölcsér >> levélzetükkel egész évben díszítenek. 

 

Nagyobb méretű örökzöldek, mint a babér vagy a mahónia is egész évben látványosak. Ne feledjük kertünk tervezésekor, hogy azok a növények, amelyek télen is képesek díszíteni, azok egész évben képesek erre! Ne csak nyárra tervezzünk! 

 

A piros yukka >> kékes-zöld szárai nem szúrósak. Nyugaodtan ültethetjük a ház köré. Így egész nyáron át gyönyörködhetünk a hosszú, egzotikus megjelenésű virágszárakban.

 

A színek kora tavasszal persze még jórészt hiányoznak, de az örökzöldek formái ilyenkor is karaktert adnak a kertnek.

 

Na jó, azért  virágok is nyílnak...

 

És még itt is... 

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2012.04.06.08:00


 

Szólj hozzá!

Címkék: gyerekeknek cserjék illatos virágok évelő növények szárazságtűrők érdekes levélzet

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr624327581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása