Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Tavasszal virágzó évelők

2012.02.24. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

A téli hónapok után megjelenő, tavaszi virágzású hagymás és évelő növények ismét visszahozzák a fényt és a meleget a kertbe, amelyre már annyira vágyunk.


A velencei  kutyatej különleges virágait másodéves szárain hozza. Ha enyhe a tél vége, akkor márciustól, szinte egész tavasszal virágzik. Örökzöld, de kissé fagyérzékeny növény, ezért védettebb helyre ültessük! A virágzás után, júniusban a fás szárakat tövig vágjuk vissza, így a növény minden évben megfiatalodik. 

 

A sárga borsókavirág >> élénksárga, színpompás virágait a tavasz közepén bőségesen hozza. Olyankor, amikor még kevés évelő virágzik. Csillagfürtszerű levélzete az egész szezonban mutatós marad.

 

A dús, kékeszöld levélzetű kék borsófürt >> robusztus és igen hosszú életű évelőnövény. Indigókék virágait májusban hozza, melyet a nyár második felében kékesfekete magházak követnek. 

 

A rendkívül hosszan virágzó ribizli virág >> a kert napsütötte, száraz részein érzi jól magát. Szürkészöld levélzete szépen kiemeli élénk rózsaszín, enyhén illatos virágait. 

 

A kerti macskamenta >> levélzete szürkészöld és illatos. Alacsony, tömött formája miatt  jól használható szegélynövényként. Ha késő tavasztól a nyár első feléig tartó virágzása után visszavágjuk, akkor a szezon második felében újra virágzik. Apró, kék, nektárdús virágait a méhek igen kedvelik.

 

A keleti mák >> hatalmas, kb.10-12cm átmérőjű, feltűnő virágait májusban hozza. Nyár elején a növény visszahúzódik, levélzete elszárad, ezért ügyeljünk arra, hogy ne maradjon utána üres folt a nyári hónapokban. 

 

Az óriás kékcsillag >>  nagyméretű, bokros évelő. Kék virágai májusban nyílnak. Fényes, leanderszerű levélzetével tavasztól az ősz végéig díszít. Hosszú életű, félcserjés növény.  

 

Az arizonai harangláb >> májustól közel 3 hónapon át virágzik.  Napos és árnyékos fekvésben egyaránt jól nevelhető. A legtöbb haranglábfajtával ellentétben igen szárazságtűrő.

 

A korai méhbalzsam >> májusban hozza levendulaszínű, érdekes formájú virágait. Levélzete illatos és a virágzás elmúltával egészen a fagyokig szépen díszít. A nyári virágzású "közönséges" méhbalzsammal ellentétben jól tűri a száraz fekvést is. Levélrozsda ilyen körülmények között sem támadja meg. 

 

Soha nincs túl késő az ésszerű kertészkedéshez...és az egyszerű élethez.

 

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2012.03.02.08:00 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kerttervezés illatos virágok évelő növények

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr454088444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása