Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Újdonságok - 2012 tavasz

2012.02.10. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

A zsályafajták gyakorlatilag minden kontinensen megtalálhatók. Illatos levélzetük, színpompás és hosszan díszítő virágzatuk miatt, különösen az utóbbi évtizedben igen népszerűvé váltak. Egy részük jó fagytűrő tulajdonsággal rendelkezik és ezért a mi éghajlatunkon is jól nevelhető.

Sok kertészkedő számára talán meglepő, de a tengerentúlon honos színpompás virágú zsályafajták egy része takarással nálunk is szépen áttelel. Fontos, hogy ezeket a növényeket jó vízáteresztő talajba ültessük és télre vastagon takarjuk. Ha kötött a talajunk, akkor az ültetőgödör földjéhez mindig keverjünk, akár 50%-ban rostált sódert vagy aprószemű kavicsot.

 

A brazil kék zsálya >> Argentínában és Braziliában honos. Legszebben napos fekvésben, tápanyagban gazdag és üde talajon fejlődik. Jól tűri azonban az árnyékos fekvést és a szárazabb talajt is. Nyár elejére termetes, 90x90cm-es bokros évelővé fejlődik. Illatos, enyhén bonyhos levélzete zöldcitrom színű. Júliustól, kb. 30cm hosszú szárakon jelennek meg élénkkék virágai, melyeket fekete színű fellevélkéi tesznek még különlegesebbé. Virágzása rendkívül hosszan, egészen a fagyokig tart. Színpompás virágai ráadásul ehetők.

 

A  Mexikó északi részén elterülő Sierra Madre hegységben honos fáklya lobélia >>  rendkívül alkalmazkodó növény. Tőről lassan terjed és néhány év alatt méretes, bokros évelővé fejlődik. 60-80cm magas, vöröses színű, felfelé álló szárain helyezkednek el keskeny, hosszúkás levelei. A levelek fényesek, szélei enyhén fogazottak és igen egzotikus külsőt kölcsönöznek a növénynek. Virágai aprók, tölcsér formájúak és júniustól díszítenek. Színük kívül narancspiros, míg a torok sárga színű. 

 

És még egy csodálatos zsályafajta...

A mexikói kétszínű zsálya >> az őszi kertet díszíti különleges színű és bársonyos tapintású virágzatával. Levelei formája és színe az orvosi zsályáéra hasonlít, de mérete annál nagyobb. Robusztus, nagyra növő zsályafajta. Virágait szeptembertől hozza. A virágszirmok fehérek, míg a fellevélkék lilák. Ez olyan hatást kelt, mintha kétszínű virágai lennének. A nyár végére szárai hatalmasra nőnek, ezért érdemes júliusban a felére visszavágni. Így formája virágzás idején is tömött marad. Ha enyhe az ősz, akkor akár november közepéig is virágzik. 

 

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2012.02.17. 08:00


 

Szólj hozzá!

Címkék: ehető virágok illatos virágok évelő növények érdekes levélzet

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr943907296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása