Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Tetőterasz - Kert fent

2012.02.03. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett


 

A tetőteraszok a hagyományos kerti környezettől eltérő éghajlati viszonyokkal (mikroklímával) rendelkeznek. Fent az épületek tetején sajátos állapotokkal találkozunk, amit növényválasztáskor mindenképpen érdemes figyelembe venni. 

 

Kisebb a valószínűsége, hogy hibázunk, ha átgondoljuk, hogy melyek tetőteraszunk főbb sajátosságai. Nézzük meg, hogy melyek lehetnek ezek!

 

Intenzív napsugárzás - Egy tetőteraszon nincs vagy csak nagyon kevés az árnyék. Nincsenek fák vagy házfalak, melyek napközben néhány órára árnyékot biztosítanának. Válasszunk fényigényes, tűző napot kedvelő és persze alacsony vízigényű növényeket!

 

Visszasugárzott hő -  Nappal a betonfelületek elnyelik a hőt. Az így felhalmozott energiát pedig éjszaka visszasugározzák. Ezért, különösen a meleg nyári hónapokban a levegő még éjszaka sem képes visszahűlni. Válasszunk ilyen körülményeket jól tűrő növényeket!

 

Erős szél - A magasban mindig mozog a levegő és gyakori a viharos szél. Válasszunk erős szelet jól tűrő növényeket! Ne feledkezzünk meg a szél szárító hatásáról sem, ezért csak alacsony vízigényű növényeket válasszunk!

 

Könnyű ültetőközeg és növényládák - Válasszunk tartós, viszonylag könnyű, mozgatható ládákat és kaspókat! Azonban legyünk körültekintőek az ideális méretek meghatározásánál! Különben...

 

Gyors lehűlés/fagyás - A téli hónapokban a tetőteraszon a növények nagyobb és gyorsabb hőmérsékletingadozásnak vannak kitéve, mint a kertbe kiültetett társaik. Tervezzünk olyan növényekkel, amelyek ezt jól viselik!  

 

Takarás télre - Ha érzékenyebb növényeket is választunk, akkor a zord téli napokban takarjuk őket! 

 

Tekintse meg NÖVÉNYKATALÓGUSUNKAT >> , melyben számos, tetőteraszon jól nevelhető növény közül válogathat!

 

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2012.02.10.08:00


 

Szólj hozzá!

Címkék: csináld magad kerttervezés konténeres kertészkedés balkonnövények szárazságtűrők

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr163588676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása