Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Trópusi hangulatot idéző télálló növények

2012.01.13. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

 

Ha buja, trópusi hangulatot szeretnénk varázsolni kertünkbe, akkor válasszunk sok télálló levéldísznövényt! Színpompás virágokat ültessünk kiegészítőnek! Így nemcsak a meleg lakásban, hanem az év nagy részében a kertben is ilyen hangulatot teremtünk. Néhány jótanács trópusi hangulatú kert kialakításához:

  • Ültessünk sűrűn és csoportban!
  • Használjunk eltérő formájú és magasságú levéldísznövényeket!
  • Válasszunk sokféle nagy- és különleges levelű dísznövényt! 

Íme néhány trópusi hangulatot idéző, de télálló növény a kedvenceim közül:


A szürkészöld levelű hamis mákkóró >> robosztus, 180-200cm magas évelőnövény. Nagy, tölgyfalevélhez hasonlító levelei különleges megjelenést kölcsönöznek a kertnek. Törődést nem igényel és kevés csepadékkal is beéri. 

 

A szoba arália (japán arália) igen nagyméretű, mélyen szabdalt levelei örökzöldek. Rendkívül dekoratív kisebb vagy közepes méretű cserjévé fejlődik. A félárnyékot kedveli. Védett fekvésben nálunk is áttelel. 

 

Az elsősorban édes gyümölcséért ültetett füge nagyszerűen nevelhető dísznövényként is. Nagyméretű, kékeszöld, érdekes formájú levelei miatt jól mutat ilyen hangulatú kertben is.

 

Elsősorban a virágaiért csodált császárfa hatalmas levelei is nagy díszítőértékkel bírnak. Hideg telű éghajlatunkon kevés hasonlóan nagylevelű fás növény él meg. Nagy fává fejlődik, de ha fiatal korától kezdve minden tavasszal a föld felett visszavágjuk, akkor 2-4m magas cserjeként is nevelhető. Ilyenkor levelei még nagyobbbra, akár 30-40cm szélesre is megnőnek.

 

A fáklyaliliom dús, sásszerű levélzete szintén nagyon jól illik trópusi hangulatot idéző kertekbe. Egzotikus virágai és lándzsaszerű virágszárai csak a hab a tortán. Enyhébb teleken örökzöld. Elszórtan, csoportban ültessük!

 

A zord éghajlatú Szibériában honos bőrlevél nagyobb csoportban ültetve dús aljnövényzetet alkot. Kiváló talajtakaró a legtöbb kertben. 

 

A törzses mahónia különleges formájú levélzete érdekes színfolt lehet a kert árnyasabb részein. Örökzöld levélzetével egész évben díszít.

 

A medveköröm >> érdekes formájú, mélyen osztott levelei szintén jól illenek trópusi hangulatot idéző kertekbe. Nyár elején megjelenő virágai tovább növelik díszítő értékét.

 

A japán naspolya örökzöld, egzotikus megjelenésű, igen dekoratív nagyobb cserjévé vagy kisebb fává fejlődik. Viszonylag gyorsan nő, törődést nem igényel és védett fekvésben nálunk is szépen áttelel.

 

A törzses yukka érdekes formájú és levélzetű örökzöld növény. Levelei kékeszöldek és kevésbé szúrósak, mint a legtöbb keskenylevelű pálmaliliomfajtáé. Idővel törzset növeszt és kb. 1.2-1.8m magasra nő.

 

A fekete bambusz különleges, fekete színű, magas szára és élénkzöld levele miatt régóta kedvelt bambuszfajta. Robosztus  sötét szárainak jó ellentéte laza, legyezőszerű levélzete. Szintén örökzöld növény, ezért egész évben gyönyörködhetünk benne.  

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2012.01.20.08:00

 

Szólj hozzá!

Címkék: csináld magad kerttervezés cserjék yucca évelő növények szárazságtűrők érdekes levélzet yukka

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr623476338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása