Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Feltűnő növénytársítások

2012.01.06. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

Ha izgalmas, vibráló kertet szeretnénk kialakítani, akkor növényválasztáskor érdemes szem előtt tartani a következőket:

  • Sok levelével díszítő növényt ültessünk!
  • Ne feledkezzünk meg arról, hogy az örökzöld növények egész évben díszítenek! 
  • A legtöbb évelő csoportban ültetve mutatósabb!
  • A kékeszöld, szürke, ezüstös vagy sárgás színű levélzet segít megtörni a zöld lombozat "egyhangúságát".
  • Próbáljunk olyan növényekbe beleszeretni, amelyek vízigénye alacsony és kevés törődést igényelnek


A következőkben megfigyelhetjük, hogy csupán a levelek színével és formájával is lehet hatásosan díszíteni a kertet!

Íme néhány a kedvenc növénytársításaim közül:  

A csíkos levelű nőszirom (Iris pallida) sárgászöld levélzete hatásos ellentétet alkot az örökzöld molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum) ezüstös levélzetével. Utóbbi kiváló gyeppótló növény a kert napos, száraz részein.

 

Az örökzöld tarkalevelű pálmaliliom (Yucca filamentosa 'color guard') színpompás levélzetét méginkább kiemeli a deres csenkesz (Festuca glauca) kékes színű levélzete. Ez a díszfű örökzöld, ezért tavasszal nem igényel teljes visszavágást. Látványuk egész évben gyönyörködtet.

 

A bíborlevelű tűzeső (Heuchera micrantha) sötét és az olasz szalmagyopár (Helychrisum italicum) ezüstös levélzete kiválóan egészíti ki egymást ebben a társításban. Mindkettő örökzöld, így egész évben érdekes színfoltot jelentenek a kertben.

 

Az örökzöld törzses yukka (yucca recurvifolia) erőteljes megjelenését nagyszerűen lágyítja a mexikói árvalányhaj >> finom levélzete. Ez utóbbi is örökzöld díszfű, így tavasszal nem kell visszavágni. Elég, ha gyakorló fodrászként egy gereblyével kissé átfésüljük.

 

Az ezüstös levelű cipruska (santolina chamaecyparissus) és a szintén örökzöld,  kékeszöld levelű piros yucca >> színével és formájával is egész évben díszít a kertben. A cipruskát érdemes az év során egyszer-kétszer megmetszeni, hogy formája tömöttebb maradjon.

 

A szintén örökzöld szakállas bugatölcsér >> élénkzöld levele ragyogó elentétet alkot az ezüstös levelű levendulával. Előbbi egész nyáron hozza élénkpiros virágait, melyet gyönyörűen kiemel a levendula ezüstös köntöse.

 

A tűlevelű bugatölcsér >> smaragdzöld, alacsonyan elterülő levélzete szépen társítható a gyapjas nyuszifül (stachys bizantia) bolyhos, ezüstös levélzetével. Mivel örökzöldek, a látvány esetükben is egész évre szól.

 

A tarka levelű zsálya (Salvia officinalis 'Icterina') aranysárga levélzete hatásosan emeli ki a medveköröm >> gyönyörű, mélyen szabdalt levélzetét.

 

Az örökzöld törzses mahónia (Mahonia x media) különleges levelei igazi trópusi megjelenést kölcsönöznek a kert árnyas részének. A tarka levelű mirtuszlonc (Lonicera nitida 'lemon beauty') világos levélzete jól kiemeli ezt a hatást.

 

A velencei kutyatej (Euphorbia characias wulfenii) kékes levélzete jól harmonizál a az örökzöld zabfű (Helictotrichon sempervirens) szintén kékes árnyalatú leveleivel. Kékeszöld levélzetű növények nagyszerűen használhatók egy kertben arra, hogy a zöld lombozat "hegemóniáját" kissé megtörjük. Nálunk ez a kutyatej csak védett, meleg fekvésben telel át megbízhatóan.

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2012.01.13.08:00

 

Szólj hozzá!

Címkék: kerttervezés cserjék pozsgások díszfüvek évelő növények szárazságtűrők érdekes levélzet tarka levélzet

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr343473447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása