Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Milyen növények díszítenek decemberben is?

2011.12.16. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett


 

Amikor a virágszínek teljesen eltűnnek a kertből, akkor kezdjük igazán értékelni azokat a VIRÁGOS NÖVÉNYEKET, amelyek pusztán a LEVÉLZETÜKKEL is képesek díszíteni; a következő tavaszig vagy nyárig.

íme néhány kedvencem ezek közül az "értékes" növények közül...

 

A piros yucca >> örökzöld, télálló pozsgás növény. Kékeszöld levélzete egész évben díszít, ami értékes keretnövénnyé teszi. Vékony, enyhén csavarodott, hosszú levelei nem szúrósak, ezért a kertben bárhová ültethető. 

 

Egzotikus virágainak megjelenése minden nyáron különleges esemény. A vastag, húsos virágok hosszú, -akár 2 méteres!- szárakon  vírítanak ... sok-sok hónapon át.

 

A vattacukor fű >> finom levélzetének élénkzöld színét december elején még szépen tartja. Sok díszfűfélével (pld.: japán díszfüvek, tollborzfű félék) ellentétben csak a keményebb fagyok megjelenésével fakul ki. De  kiszőkült levélzetével és elszáradt virágbugáival a tél végéig érdekes színfolt marad.

 

Egyszerűen elegáns...

 

A tűlevelű bugatölcsér >> örökzöld, "mini fenyőágai" csoportban ültetve összefüggő zöld szőnyeget képeznek. A tavasz végétől a nyár derekáig ez a szőnyeg narancssárga színűre változik. 

 

A szakállas bugatölcsér >> fényes, alacsonyan elterülő levélzete is örökzöld. Ezért szintén kiválóan alkalmas virágzó talajtakarónak. Élénkpiros virágait egész nyáron át hozza, ha az első virágzás után visszavágjuk.

 

Tudom sokszor kell MEGKÜZDENI magunkkal, hogy felismerjük; a gondozás- és vízigényes egynyáriak szépsége mindig múlandó... 

 

A kaliforniai hegyi zsálya >> ezüstös levélzete is egész évben csillog. Kora ősszel és tavasz közepén érdemes enyhén megmetszeni, hogy tömöttebb maradjon. Bőséges virágzásához hosszú, forró nyár szükségeltetik!

 

A mexikói árvalányhaj >> örökzöld fűféle, ezért tavasszal sem kell a földig visszavágni. Ha túlságosan elfekszik, akkor érdemes kusza hajkoronáját kissé "megigazítani".

 

""Jó, de még nem is említettük a pálmaliliomokat!""

 

Pedig kihagyhatatlanok! A pálmaliliomfélék csodálatos keretnövényei lehetnek bármely típusú kertnek.

 

És persze igyekezzünk olyan növényeket választani, amelyek KEVÉS törődést igényelnek!...

 

Még néhány virágos növény, ami levélzetével egész évben díszít:

  • Levendula
  • Cipruska
  • Rozmaring
  • Olasz szalmagyopár
  • Cserjés macskahere
  • Velencei kutyatej
  • Jeneszter

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2011.12.23. 08:00


 

Szólj hozzá!

Címkék: cserjék pozsgások yucca díszfüvek évelő növények szárazságtűrők érdekes levélzet yukka

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr73419060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása