Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Őszi kert - Itt a vége, ne fuss el véle!

2011.11.18. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

Egy nyári kert energiával teli, vibráló színeit és formáit nehéz túlszárnyalni. Azonban egy őszi kertnek sem kell csak a télvárásról szólnia. Ha jól megtervezett, akkor egy kertben ősszel is számtalan szemgyönyörködtető ültetéssel találkozhatunk. Válasszunk ilyen célra olyan növényeket, amelyek ősszel teljesednek ki, de ugyanakkor tavasztól a nyár végéig is díszítenek.

Néhány ötlet ahhoz, hogy ezt elérjük...

Használjunk erőteljes formájú növényeket, különösen azokon a részeken, ahol gyakran járunk! pld.: bejárati ajtó vagy kertkapu mellett.

Az örökzöld, tarka levelű pálmaliliom keskeny, hosszúkás leveleit jól kiegészíti a bőrlevél nagyméretű, kerek formájú levélzete. A kobalt zsálya >> fűszerű levélzetével már tavasztól díszít, de élénkkék virágai csak szeptember közepétől november második feléig nyílnak. A pálmaliliom köré ültetett kék levélzetű csenkeszek (jobb alsó kép) nemcsak kiemelik annak szoborszerű alakját, hanem finomítják is megjelenését. A mexikói óriás zsálya >> igazán egzotikus külsőt kölcsönöz az ültetésnek, élénkpiros virágai a nyár közepétől a fagyokig nyílnak. 


Növények társításánál ne felejtsük az őszi levélszíneket sem!

Különösen szép, őszi levélszínű növények mellé ültessünk olyanokat, amelyek kihangsúlyozzák ezeknek a növényeknek a színét és formáját. A brazil kék zsálya >> élénkék virágait jól kiemeli a vörös színbe öltözött kecskerágó. Az ősszel sárga árnyalatúra színeződő japán díszfüvek visszatükrözik a tarka levelű pálmamliliom sárgás levélszínét (alsó kép).

 

Erőteljes színű és formájú növények mellé helyezzünk finomabb levélzetű és/vagy lágyabb színárnyalatúakat!

Ezüstös, kékes-zöld levelű növények nagyszerűen használhatók erre a célra. Érdemes olyanokat választani, amelyek "örökzöld" levélzetüknek köszönetően egész évben díszítenek. Pld.: levendula, cipruska, olasz szalmagyopár, csenkesz stb.. Hasonlóan jó kiegészítők a különböző zsályafélék, mivel apró, de színpompás virágaik és kisméretű leveleik lágy hatást kölcsönöznek nekik. Ugyanakkor hónapokig virágoznak:

 

Ültessünk nagy mennyiségben finom levélzetű növényeket!

Igen látványos hatást érhetünk el, ha finom levélzetű növényeket nagy számban ültetünk. Csoportban vagy ismétlődően ültetve őket kertünk egységes és természetes képet mutat majd.

 

Válasszunk sok olyan növényt, amely levélzetével vagy formájával egész évben díszít!

Az "örökzöld" mexikói árvalányhaj >> finom levélzetének köszönhetően jól használható sokféle típusú kertben és szépen díszít egész évben.

 


 

A TOVÁBBIAKBAN:


Olyan növények, mint a fáklyaliliom jól tartják formájukat...az első nagyobb fagyokig vagy havazásig.

 

A Mexikóból származó óriás cigarettavirág is kitart az első fagyokig. Ha nagy ritkán enyhe a tél eleje, akkor egészen december elejéig  virágzik.

 

A díszfüvek levélzete és bugái már megfakultak, de így is jól tartják formájukat a téli hónapokban.

 

A mexikói kétszínű zsálya >>   csodás virágszárai a héten már vázába kerültek. Szárazvirágként sokáig eláll.

 

A pálmaliliomféléknek a kertben majdnem mindegy, hogy tél van-e vagy éppen nyár. Levélzetük a legkeményebb teleken sem sérül.

 


 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2011.12.02.08:00

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kerttervezés cserjék yucca illatos virágok díszfüvek évelő növények szárazságtűrők érdekes levélzet yukka

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr783355210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása