Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Téli csapadékvédelem

2011.11.04. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

Bevezetés

A katalógusunkban szereplő fagytűrő növények jó vízáteresztő talajon, napos fekvésben (napi 8-12 óra) fejlődnek és virágoznak szépen és telelnek megbízhatóan.

Ezeknek a növényeknek egy része a téli hideg hónapokban nem tűri a pangó vizet! Mivel sok kertben a talaj szerkezete miatt nem biztosított az átlagosnál jobb vízelvezetés, néhány növénynél téli csapadékvédelmet javasolunk.

 

A javasolt módszerekkel a csapadékvédelem olcsó és gyorsan elkészíthető; kb. 15 percet vesz igénybe.

Megjegyzés: A védelem elsődleges feladata, hogy télen a gyökérzet körül a talaj a lehető legszárazabb maradjon. Télen a száraz talaj jelentősen javítja növényeink télállóságát.

KATALÓGUSNÖVÉNYEK CSOPORTOSÍTÁSA - A katalógusban szereplő fagytűrő növények két csoportra oszthatók:

1. csoport - Téli csapadékra nem érzékeny növények. Téli csapadék ellen nem szükséges számukra védelem.
Megjegyzés: Fontos, hogy a vízelvezetés mindig megfelelő legyen! Ezeket a növényeket csak tavasszal vágjuk vissza vagy metszük meg!

2. csoport - Téli csapadékra érzékenyebb fagytűrő növények. Mivel az átlagosnál jobb vízelvezetés sok kertben nem biztosított, ezért a túlzott mértékű téli csapadék ellen védelmet javasolunk.

Az "A" módszer a lágyszárú- és félcserjés növényeknél, a "B" módszer pedig fásszárú- és cserjés növényeknél alkalmazható. 

 

"A" MÓDSZER - Lágyszárú-és félcserjés növények

1.,     Az első néhány késő őszi kisebb fagy után vágjuk vissza a növény szárait a föld felett kb. 10-15cm-rel és a levágott részt távolítsuk el!

 

2.,    Fogjunk egy kartondobozt és vágjuk ki az oldalát a képen látható módon! (A doboz a gyökérzet felett kb. 40cm-es átmérőben takarjon!)  

 

3.,     Helyezzük a kartondobozt, a kivágott oldalával a visszametszett csonkra és tegyünk nehezéket a két kartonpapír fülre! Majd tömjük tele a dobozt SZÁRAZ falevéllel, lehetőleg minél szorosabban!

 

4.,     Tegyünk, pld. egy kilapított, félig megtöltött ásványvizes palackot a doboz tetejére nehezéknek! Majd helyezzünk rá egy másik kartonpapírt a képen látható módon!

 

5.,     Végül takarjuk az egész építményt fenyő vagy más örökzöld növény ágaival!

 

Miért eredményes ez a módszer?

Falevél - Télen védi a gyökérzetet és a talajt a hőmérséklet folyamatos ingadozásától. (Fagyás és felengedés körforgása)

Kartondoboz - Egyben tartja a faleveleket és segít szárazon tartani a gyökérzet körül a talajt.

Kartonpapír tető - Segít elvezetni a téli csapadék nagy részét és így szárazon tartani a talajt.

Fenyőágak - Megakadályozzák, hogy az átlagosnál melegebb, napsütéses téli időszakban a halom túlságosan felhevüljön és segítenek elvezetni a csapadék egy részét. Végül pedig biztosítják, hogy a takarás természetes és esztétikus legyen.

Megjegyzés:  Természetesen a tél folyamán a kartonpapírok részben vagy teljesen átáznak, de így is segítenek szárazon tartani a növény körül a földet.

 

"B" MÓDSZER - Fásszárú növények

1.,     Várjuk meg az első néhány késő őszi kisebb fagyot! Fogjunk egy kartondobozt és helyezzük a növény töve köré a képen látható módon!

 

 

 

 

 

 

 


2.,     Tegyünk nehezékeket a kihajtott kartonpapír fülekre! Tömjük tele felülről a dobozt SZÁRAZ falevéllel, lehetőleg minél szorosabban! Végül ragasszuk le a doboz tetejét!

 

3.,     Vágjunk be egy kartonlapot a feléig és helyezzük a dobozra; a képen látható módon!

 

4.,    Végül takarjuk az egész építményt fenyő vagy más örökzöld növény ágaival!

 

A TOVÁBBIAKBAN:

A vattacukor fű >> akkor a legszebb, amikor a felkelő vagy a lenyugvó nap sugarai megvilágítják lilásrózsaszín kalászait.

 

A bíbor pletyka, egyébként sötétlila színű levelei is teljesen  más színárnyalatban pompáznak az őszi reggeli napsütésben.

 

A japán naspolya virágbugái néhány hete jelentek meg. Gyümölcsöt persze nálunk a fagyos tél miatt nem hoz.

 

A mexikói kétszínű zsálya >> szeptember második felétől a fagyokig virágzik. Ha végzete hamarosan utoléri is, akkor is 6 hétig virágzott.

 

Lassan felveszi őszi színeit a kert.

 

A brazil kék zsálya >> július első fele óta megállás nélkül hozza élénkék virágait.

 

A bársony zsálya >> élénkpiros virágai, háttérben yukkák és díszfüvek. 

 

Hűséges, örökzöld társaink persze egész évben díszítenek. A show-nak folytatódnia kell...télen is!

 

Hát ez meg mi?  Valaki rúzsozza a száját a kertben?

 

Áhh...csak egy pozsgás növény (Kalanchoe) levelei pirosas színt vesznek fel a hideg idő közeledtével.

 

 


 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2011.11.11. 08:00 

 

    

Szólj hozzá!

Címkék: csináld magad yucca illatos virágok díszfüvek évelő növények mediterrán növények szárazságtűrők érdekes levélzet kék színű virágok piros színű virágok yukka

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr713317237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása