Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Mediterrán hangulat az őszi kertben

2011.10.28. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

 

Mediterrán hangulatú kert építése sokak számára  vonzó gondolat. Nemcsak azért mert egy ilyen kert hónapokon át visszaidézi a -sajnos nem hónapokig tartó- nyári nyaralások emlékét, hanem azért is, mert alacsony vízigényű növények ültetését jelenti. Olyanokét, amelyek kiültetve nem igényelnek öntözést a meleg, száraz hónapokban sem.

Melyek is egy mediterrán stílusú kert főbb jellegzetességei?

1   Szürkés vagy kékeszöld levélzetű, örökzöld növények - Levendula, zsálya, rozmaring, cipruska, kutyatej, napvirág és kakukkfű félék. Levélzetük illatos és mivel örökzöld, így szinte egész évben díszíti a napos kertet. A nagyobb méretűeket ültessük ismétlődően a kertben! A kisebbeket pedig, mivel nagy részük illatos ültessük csoportban terasz köré vagy kerti út mellé! Így gyakran megérinthetjük őket .

 

2   Erőteljes megjelenésű növények -  pld.: oszlopos ciprusok, törpefenyők és pálmaliliomfélék. Örökzöldek és határozott megjelenésükkel nagyszerű keretet adnak egész évben a kertnek.

Az örökzöld levélzetű és télálló pálmaliliomfajták ragyogóak erre a célra. Cserépben nevelt "fagyérzékeny" agávék tovább erősítik az erőteljes hatást.

 

 

A szintén örökzöld japán naspolya (háttérben) nagyszerű fókuszpont lehet egy ilyen típusú kertben is. Jóval igénytelenebb és télállóbb, mint például az örökzöld magnólia (Magnolia grandifolia). Hasonlóan jól mutat a kisebb faként vagy nagyobb cserjeként könnyen nevelhető gránátalma (előtérben).

 

Az örökzöld japán arália is gyakran látható déli országok kertjeiben. Az árnyékos, félárnyékos helyet kedveli. Egzotikus levélzete  nálunk is nagyszerűen díszítheti a kert árnyékos sarkait. Meglepően jól tűri az itthoni teleket.

 

Tarka levelű yukka és cserépben nevelt "bíbor pletyka" (Mexikó). A társítás jól mutatja, hogy nemcsak virágokkal lehet színesíteni a látványt. 

 

3   Színpompás virágú növények - Szemgyönyörködtető színkavalkáddal a legtöbb mediterrán stílusú kertben találkozunk. A nálunk fagyérzékeny cserepes növények mellett számos fagytűrő feltűnő virágzatú növényt ültethetünk.

Az ősszel virágzó mexikói kétszínű zsálya >> is megkezdte már parádéját. Lila fellevélkéi finoman bársonyos tapintásúak. A "kétszínű" virágok száraz virágként elképesztően mutatnak és hónapokig elállnak. Jól nevelhető nagyobb cserépben, de vastag takarással, kiültetve is áttelel.

 

A brazil kék zsálya >> világos árnyalatú, zöldcitrom színű levélzete szépen kiemeli élénkkék virágait. Vastag takarással nálunk is áttelel.

 

A nem teljesen télálló kaliforniai bohócvirág >> virágai akár decemberig "vigyorognak". Levélzete enyhén ragadós és virága sokak szerint egy vigyorgó majomra hasonlít. 

 

A TOVÁBBIAKBAN:

A fáklya lobélia >> ilyenkor már nem virágzik, de buja levélzete ősz közepén is nagyszerűen díszít.

 

A cserepes pozsgások még vidáman sütkéreznek az októberi napsütésben.

 

Egy fiatal vattacukor fű >> felfelé törő rózsaszín kalászai.

 

Az "óriás cigarettavirág" trópusi megjelenésű virágaival nem lehet betelni.

 

Az igen fagytűrő kobalt zsálya >> virágzásának csúcsán. Finom, fűszerű levélzete jól társítható pld.: pálmaliliomfélékkel.

 

A skarlát hibiszkusz >> virágpompája már a "múlté", de juharszerű, vörösesre színeződő levélzetével tovább díszít.

   

 KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2011.11.04.

 
 

Szólj hozzá!

Címkék: agave kerttervezés pozsgások yucca díszfüvek mediterrán növények szárazságtűrők érdekes levélzet yukka

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr143293421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása