Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

10 leggyakoribb hiba ültetéskor

2011.10.21. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

Nem vesszük figyelembe a növény fényigényét - Fénykedvelő növényeket ne ültessünk félárnyékos helyre!...és vica versa. Napos fekvés = 8-12 óra napsütés!!! 

 

Nem ismerjük a növény végleges méretét - Ültetés előtt mindig nézzünk utána, hogy mekkora lesz a kifejlett növény!

 

Nem akkor ültetünk, amikor az a növény számára kedvező - Tavasszal ne várjuk meg, hogy nekünk kellemes, meleg idő legyen! Minél később ültetünk, annál kevesebb ideje van a növénynek, hogy a száraz, meleg nyári hónapok előtt gyökérzete megfelelően megkapaszkodjon.

 

Nem ásunk elég nagy ültetőgödröt - Ássunk legalább kétszer olyan széles gödröt, mint a növény gyökérlabdája! Ezt minden növény meghálálja, mivel sokkal könnyebben tud "megindulni".

 

Kicseréljük az ültetőgödör földjét - Sose cseréljük ki az ültetőgödör földjét! A megváltozott talajszerkezet miatt csökken a talaj vízáteresztő képessége; gyakran megállhat a víz az ültetőgödörben.

A cserépben körbenőtt gyökereket nem szabadítjuk ki - Mindig bontsuk ki a körbenőtt gyökereket és alaposan metsszük meg az elhalt részeket ültetés előtt! 

 

Túl mélyre ültetünk - A gyökérlabda teteje a  talajjal egy szintbe kerüljön, különben a növény alsó része rothadásnak indulhat. 

Túl magasra ültetünk - A gyökérlabda teteje ne kerüljön a talajszint fölé, mivel így sokkal könnyebben kiszárad a növény. 

 

Nem öntözünk megfelelelően ültetéskor - Alaposan öntözzük meg a frissen elültetett növényt! Így a talajban keletkezett levegőbuborékokat eltávolítjuk.

Nem öntözünk megfelelően a későbbiekben -  A későbbiekben csak alkalmanként, de akkor alaposan öntözzünk! Ne gyakran és keveset! Ez utóbbi nem készteti a növényt arra, hogy mélyrehatoló gyökérzetet növesszen.

 

A TOVÁBBIAKBAN:

A vattacukor fű >> őszi pompája nemrég megkezdődött. Meglepetésemre július második felében is megjelent néhány kalásza; akkor tévesen azt hitte, hogy már itt az ősz... és én  is.

 

A lángbokor >> sem adja fel az első fagyokig.

 

Mostantól végre a díszfüvek a kert urai. A "tarka levelű nádtippan" csodás bugái.

 

A nagy kékszárú (Andropogon  gerardii) levélzete időközben vörösre színeződött. Télen a magok hasznos táplálékot nyújthatnak éhes madaraknak.

 

Az "óriás  cigarettavirág" élénksárga, majd narancssárga virágai igazi mediterrán hangulatot kölcsönöznek az ősz derekán.

 

Agávé magas, horganyzott kaspóban. Szürkészöld levélzete jól mutat az ezüstszínű edényben.

 

Az óriás  cigarettavirág hosszú, vörös színű szárai, háttérben a mexikó kétszínű zsálya >> lila, fehér virágaival.

 

A kaliforniai bohócvirág >> szeptembertől ismét virágzik. A nyár közepén hosszú szárait érdemes  a felére visszavágni.

 

Mexikó északkeleti részéről származó salvia coahuilensis függőkosárban. A mexikói azúr zsálya >> közeli rokona, de kevésbé fagytűrő. 

 

Tarka levelű agávé és  a mexikói azúr zsálya >> kusza ágai.

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2011.10.28. 08:00 

  

Szólj hozzá!

Címkék: csináld magad agave ültetés gyerekeknek konténeres kertészkedés illatos virágok díszfüvek évelő növények mediterrán növények szárazságtűrők

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr403284258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása