Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Ültessünk ősszel!

2011.09.23. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

Az ősz a legideálisabb időszak a legtöbb télálló dísznövény ültetésére. Évelők és fél-cserjés dísznövények számára leginkább szeptember második vagy október első felét érdemes választani. Így a növényeknek akár 6-8 hét is a rendelkezésükre áll ahhoz, hogy "megkapaszkodjanak" az erőteljesebb fagyok beállta előtt.


MIÉRT KEDVEZŐBB AZ ŐSZ dísznövények ÜLTETÉSÉRE, mint a tavasz?


Kedvező talajhőmérséklet - A talaj a nyári hónapokat követően még mindig meleg, miközben a levegő hőmérséklete folyamatosan csökken. A kettő kombinációja igen kedvező a gyökérzet növekedése számára. A föld feletti rész igaz már nem növekszik, a dísznövények gyökérzete viszont, ha lassan is, de egészen addig növekszik, amíg a talaj meg nem fagy.

 

Alacsony öntözésigény - Az őszi csapadék általában elégséges ahhoz, hogy a frissen ültetett növények gyökérzete a még meleg talajban meginduljon; így nem vagy csak ritkán kell öntözni.

 

Erőteljes tavaszi növekedés - Amikor megérkezik a tavasz, az ősszel már némileg meggyökeresedett dísznövények gyorsabban és erőteljesebben kezdenek el növekedni.

 

Nyári meleg és szárazság - Mire beköszöntenek a meleg, száraz nyári hónapok, addigra az ősszel elültetett növények már szépen begyökeresedtek és sokkal jobban ellenállnak majd a szélsőséges időjárásnak. A tavasz közepén vagy annak második felében kiültetettek növényeknek jóval nehezebb dolguk lesz...

 

Gazolás - Az ősszel ültetett növények körül már nem kell gazolni. Tavasszal a gaznövények ugyanakkor mindig újult erővel támadnak...

 

Több idő jut a kertre - Ősszel általában kevesebb a tennivaló a kertben, mint  tavasszal. Így átgondoltan tudjuk kiválasztani és elültetni dísznövényeinket.   

 

A TOVÁBBIAKBAN:  

Oly sok növény virágzik még, amikor ilyen gyönyörű az ősz! A brazil kék zsálya >> élénk virágai egzotikus külsőt kölcsönöznek a kert hátsó szegletének. Egészen a fagyokig virágzik.  

 

A "texasi mályvarózsa" élénkrózsaszín virágait szépen emeli ki a homoktövis ezüstös levélzete.  

 

A skarlát hibiszkusz >>  magamutogató virágai szinte vöröslámpás negyeddé alakítják át a kert sarkát. A téli hónapokban az elszáradt virágszárak és magházak kiválóan mutatnak a kertben és persze egy vázában is.  


 

Még egy-két hét és rózsaszín felhőbe burkolózik a vattacukor fű >>. Amikor így elhúzódik a nyár, akkor csak szeptember második felétől kezd virágozni.

 

A kobalt zsálya >> apró, égszínkék virágainak jó hátteret nyújt a tarka levelű yukka sárgás árnyalatú levélzete.

 

Ezt a növénytársítást egyszerűen nem lehet megunni. Tarka levelű yukka és bíbor pletyka. 

 

És végül...a brazil kék zsálya >> a narancssárga cigarettavirággal. Ez a szerintem "nyerő páros" júliustól egészen a fagyokig öltözteti a kertet.   

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2010.09.30. 08:00

 

Szólj hozzá!

Címkék: ültetés yucca konténeres kertészkedés díszfüvek évelő növények mediterrán növények szárazságtűrők piros színű virágok yukka

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr643230215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása