Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Kertészeti árudák - Mire ügyeljünk vásárláskor?

2011.06.24. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett


Jó, ha nem felejtjük el növényvásárlás előtt, hogy a kertészeti árudák is, mint bármely más kiskereskedelmi vállalkozás, kiemelt helyen mutatnak be bizonyos kelendő termékeket. Természetesen növényeket, amelyek például ÉPPEN VIRÁGOZNAK ÉS FŐLEG EZÉRT NAGYON VONZÓAK a betérő vevők számára. 

 

Nincs is ezzel semmi baj, ha tudjuk, hogy a sok szemetgyönyörkedtető növény közül melyek fognak kertünkben is szépen növekedni és virágozni.

Ha viszont nem tudjuk, akkor egy csomó pénzt fogunk költeni olyan növényekre, amelyek kertünkben már nem fogják olyan jól érezni magukat és előbb-utóbb elpusztulnak. Ujjal mutogatunk majd a kertészetre, pedig csak magunkat okolhatjuk.

 

Hogyan kerülhetjük tehát el, hogy "mindent" megvegyünk?

Ha olyan növényeket szeretnénk, amelyek évről évre megbízhatóan díszítenek és virágoznak majd kertünkben, akkor pár dolognak utána kell olvasnunk!

Az áruda növényei között sétálva némelyeken találunk talán valami információt, de ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy milyenek a viszonyok saját kertünkben, akkor tulajdonképpen az a kis információ sem ér túl sokat.

Mi az az öt dolog, amivel érdemes tisztában lenni, mielőtt megvásároljuk az áhított növényt?

1   Milyenek kertünkben a fényviszonyok? pld.: nap, félárnyék vagy árnyék. A növény kedvelni fogja ezt a fekvést?

2   Milyen a talaj? pld.: homokos, vályogos, agyagos. A növény kedvelni fogja az ilyen talajt?

3   Mi a növény végleges mérete? Maradt-e hely kertünkben a növény számára?

4   Jól társítható-e a már meglévő növényeinkkel? pld.: A növény levélzetének formája, színe megy a mellette lévő növényekéhez?

5  Meddig díszít a növény az év során? pld.: A növény virágzata mellett netán levélzetével is díszít?


Ha a válasz a fenti kérdésekre IGEN, akkor valószínűleg helyesen döntünk, ha megvásároljuk a növényt.

Néhány jótanács:

Ha tudjuk mit keresünk, akkor sok növényről egy pillantással megállapíthatjuk, hogy nagy valószínűséggel milyen körülményeket kedvel. Nem kell hozzá semmilyen kertészeti könyv.

Szürkés, kékeszöld vagy ezüstös levélzetű növények – Fény-és melegkedvelő növények. Leveleik visszaverik a napsugarakat, ezért jól bírják a tűző napot. Ugyanakkor árnyékos fekvésben rosszul fejlődnek. Általában alacsony vízigényűek, ezért öntözött kertben csak jó vízáteresztő talajon érzik jól magukat.

Apró, keskeny vagy hosszúkás levelű növények – Általában alacsony vízigényű növények.

Nagy levelű vagy nagyobb virágú növények – Vízigényes növények. Sokszor még az átmeneti szárazságot is rosszul tűrik. Különösen akkor, ha napos fekvésbe ültetjük őket. Nagyobb részük félárnyékos fekvést és üde talajt kedvel.

 

A TOVÁBBIAKBAN:

Vágtázó vadlovak, árvalányhaj,

korai kasvirágok; echinacea paradoxa

és echinacea pallida és a kék

szamárkenyér…

 

Vágtázó vadlovak a természetben.

 

És vágtázó vadlovak a kertben. Mexikói árvalányhaj >> csoportban ültetve, június közepén. Ez az elképesztően csodálatos díszfű egész évben jól néz ki.

 

A fáradhatatlan hula táncosok egy percre sem állnak meg, ha rezdül egy kis szellő.

 

A sárga kasvirág >> mély karógyökeret növeszt, ezért jól tűri az átmeneti szárazságot. Pár héttel korábban kezd virágozni, mint a közönséges kasvirág. 

 

A szomorú kasvirág >> lelógó virágszirmairól ismerhető fel könnyen. Szintén nem igényel semmilyen törődést és öntözés nélkül is szépen virágzik.  

 

És végül  egy nálunk honos igazi nagy túlélő. A kék szamárkenyér >> is igénytelen virágos növény. A golflabda formájú virágok jól társíthatók a legtöbb ettől eltérő formájú virágos növénnyel.


 

 

Szólj hozzá!

Címkék: csináld magad kerttervezés díszfüvek évelő növények

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr692966801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása