Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Nap, félárnyék és árnyék - Mi a különbség?

2011.06.03. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

Sokunkkal megtörtént már, hogy egy fényigényes, napkedvelő növényt félárnyékos helyre ültettünk. "Itt is elég napot fog kapni!" -gondoltuk. Azonban a növény mégsem növekedett szépen és épphogy csak virágzott. Még akkor is gyengécskének tűnt, amikor már beköszöntött az ősz. "Majd jövőre megerősődik!" -gondoltuk. De a következő tavasszal növényünk már nem hajtott ki...  

Gyakran nem tudjuk, hogy kertünk egyes részeit megközelítőleg hány óra napsütés éri egy nap. Növényválasztáskor pedig ritkán nézünk utána, hogy az egészséges növekedéshez mennyi napsütésre lesz szüksége növényünknek. 

De mit is jelent pontosan az, hogy napos, félárnyékos és árnyékos fekvés? 

 

Napos fekvés - 6-12 óra KÖZVETLEN napsütés, de legalább 6 órányi!

Az ilyen fekvést kedvelő növények egytől-egyig meleg- és fényigényesek. Ha 6 óránál kevesebb napsütés kapnak, akkor nem virágoznak intenzíven és nem fejlődnek megfelelően. Ennek következtében rosszul is telelnek!

 

Félárnyék - Kb. 4-6 óra KÖZVETLEN napsütés.

A félárnyékos fekvést kedvelő növények egy részének elég 4 óra napsütés, mások fejlődéséhez inkább 5-6 óra  szükséges. Az ilyen fényigényű növények általában a reggeli és a délelőtti napsütést kedvelik, de a forró délutáni naptól gyakran védelmet igényelnek.

 

Árnyék - Kevesebb, mint 4 óra KÖZVETLEN napsütés.

Házfal, kerítés vagy nagyobb növények árnyékában sok virágos növény csak néhány óra napsütést kap. Az ilyen fekvést kedvelő növények szépen fejlődnek akkor is, ha csak szűrt fényt (fák lombozata alatt) kapnak. Jótanács: Az árnyékos fekvés nem azt jelenti, hogy növényünk szinte teljes sötétségben képes fejlődni.

 

Ha a növények megkapják a szükséges fénymennyiséget, akkor biztosak lehetünk abban, hogy elégedettek lesznek; szépen fejlődnek, virágoznak és megbízhatóan vészelik át a hidegebb teleket is.

 

De mi történik akkor, ha fényigényes növények túl árnyékos helyre kerülnek? -Amellett, hogy gyengén fejlődnek, kevésbé lesznek ellenállóak a betegségekkel és a kártevőkkel szemben. A legnagyobb probléma azonban az, hogy a kevés fényt, és ezáltal kevés meleget kapó fényigényes növények rosszul is telelnek.


És mi történik, ha kevésbé fényigényes növények túl napos helyre kerülnek? - A levelek végei elkezdenek száradni, majd a levelek megbarnulnak vagy elkezdenek sárgulni.

 

Jótanács: Az év során figyeljük meg és jegyezzük fel, hogy tavasztól őszig kertünk egyes részei hány óra napsütést kapnak!   

 

 A TOVÁBBIAKBAN:

Speedy Gonzales, Cédrus zsálya

fáklya lobélia, agávék,

bíborpletyka, bulbine,

gránátalma és némi megnyugvás… 

 

Oly sok nagyszerű, nálunk is kiválóan nevelhető, virágos növény származik Mexikóból. Hosszan virágoznak, kedvelik a hazánkban is gyakori meszes talajt és nagy részük kevés vízzel beéri.

 

A "cédrus zsálya" egy törpe növekedésű zsályafajta. Egyaránt jól érzi magát napos és árnyékos helyen. Egész nyáron virágzik.

 

A "fáklya lobélia" sárgatorkú, narancspiros virágait egészen a fagyokig hozza. Ennek a bokros növekedésű lobéliának keskeny, fényes levélzete legalább olyan mutatós, mint kétszínű virágai.

 

Úgy érzek az agávék iránt, mint Gombóc Arthur a csokolédé iránt...mindegy csak agávé legyen.

 

A bíbor pletyka lila levelei és a háttérben egy tarkalevelű yukka. Feltűnő levélszínük bármely rikító színű virágos növénnyel felveszik a versenyt.

 

Egy dél-afrikából származó pozsgás növény narancssárga virágai.

 

A gránátalma virágpompája is elkezdődött.

 

És  egy  kis megnyugvás a harsány színek után. A Miscanthus sinensis 'Gracillimus' tűvékony és a homoktövis ezüstös levelei.

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2011.06.10. 08:00

 

Szólj hozzá!

Címkék: agave virágok évelő növények mediterrán növények szárazságtűrők yukka piros színű

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr642934667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása