Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

10 kitünő szegélynövény virágágyásokhoz

2011.05.27. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett


A szegélynövények feladata, hogy elválasszák a kert különböző részeit; a virágágyást, a veteményest, a teraszt, a kerti utat vagy akár egy füves területet egymástól.  Határvonalat jelölnek ki az egyes kertrészek között.

Ezek lehetnek virágos vagy csak levelükkel díszítő növények. Íme néhány kedvencem: 

A tűlevelű bugatölcsér >> örökzöld, tűpárnaszerű levélzete egész évben díszít. Narancspiros virágai a tavasz végén jelennek meg és kb. 8 hétig díszítenek.

 

Szegélynövénynek érdemes 2-3 különböző fajtájú, magasságú, formájú vagy levélzetű növényt választanunk. Így szegélyünk változatosabb és érdekesebb képet mutat majd.  

A levendula kissé termetesebb, örökzöld levelű növény. Csak 2-3 hétig virágzik, de ezüstös levélzete szintén egész évben díszít. 

 

Ültessük a kiválasztott  növényfajtákat ismétlődően, így a hatás egységesebb lesz.

Válasszunk olyanokat szegélynövénynek, amelyek levélzetükkel egész szezonban díszítenek; szárazságtűrők és minimális törődést igényelnek!  

A mexikói árvalányhaj >> kalászai tavasz végén, nyár elején jelennek meg. Örökzöld (télen barnás) levélzete a legkisebb szellőre hajladozik, így szinte folyamatosan mozgásban tartja a kertet. 

 

Nagyszerűen használhatók még: 

Szakállas nőszirom 

Csíkos nádtippan

Cipruska

Sásliliom


A legtöbb, szegély kialakítására alkalmas növény, alacsony növésű. Azonban, ha magas növények pld.: cserjék, magasabb évelők stb. elé keresünk szegélynövényt, érdemes közepes magasságúakat választanunk erre a célra. Így az arányok kiegyensúlyozottabbak lesznek.


A kékvirágú borsófürt >> a tavasz második felében néhány hétig virágzik, de finom levélzete egészen ősz végéig szépen díszít.

 

Az óriás kékcsillag >> mélyzöld, leanderszerű levélzete késő őszig öltözteti a kertet.

 


TOVÁBBIAKBAN:

Csokoládé, Ron és a mezei tücsök,

eperfagyi, mákkóró és a hibiszkusz… 

 

Hmmm.... a csokoládé íze!

 

A csokoládévirág >> illata mindenért kárpótol, mégha íze nincs is. Napimádó, szárazságtűrő és május közepétől a fagyokig virágzik. Az erős csokoládéillatot a virág porzói termelik. Az illat különösen a reggeli és délelőtti órákban intenzív.

 

Ne félj, Ron!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ez csak egy mezei tücsök!

GRYLLUS CAMPESTRIS... hangadó szervük az első szárny tövi részén helyezkedik el, amellyel a hím úgy muzsikál, hogy az egyik szárny fűrészét a másik szárny ciripelő élén húzogatja végig. Ciripelése nem egyszerű időtöltés, hanem a nőstény csalogatását célozza, amely mindig az erősebb hangú hímet választja. Ha a nőstény megjelent, tapogatóival a hím megérinti, megsimogatja, ingerli őt.

Forrás: http://www.hatlabu_birodalom.abbcenter.com/

 

Még egy desszert a kertből...a ribizlivirág >> eperfagyi színe tavasz végén és a nyár elején a  legszebb.

 

A hamis mákkóró >> szabdalt, nagyméretű levelei egzotikus külsőt kölcsönöznek ennek az egyébként rendkívül igénytelen növénynek.

 

A skarlát hibiszkusz >>  csak későn, május elején hajt ki. A nyár második felére azonban hosszú szárai (tápanyagdús, üde talajon) 2m-re is megnőhetnek.

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2011.06.03. 08:00

 

Szólj hozzá!

Címkék: rovarok kerttervezés díszfüvek évelő növények szárazságtűrők érdekes levélzet

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr72924186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása