Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Az ellentétek a kertben is vonzzák egymást

2011.05.20. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

Eltérő formájú és színű levélzet társítása ott is színt visz a kertbe, ahol éppen még nem nyíltak ki a virágok vagy esetleg nem is ültettünk.

A nagyobb levelű növények erőteljesebb megjelenését lágyítja, ha melléjük apró vagy keskeny levelű növényeket ültetünk. Ellentétek párosítása természetesebb hatást kelthet.

 

Különösen hosszan díszítenek azok a növénytársítások, ahol örökzöld növények kerülnek egymás mellé. Keskenylevelű yukka (Yucca glauca) és az ezüstös levelű olasz szalmagyopár (Helichrysum italicum). 

 

Eltérő levélzetű - az év folyamán később virágzó -  növényekkel teli évelőágyás már tavasszal is érdekes látványt nyújt, pedig még nem is látható az a bizonyos virágözön.

 

Az összhatást mindig lágyítja, ha a csoportba apró, vékony levélzetű vagy bugavirágzatú növények is kerülnek.

 

Hegyes, lándzsa alakú levelekkel, evvel ellentétesen, erőteljes, drámai hatást érhetünk el.

 

A finom levélzetű növények pld.: díszfüvek ugyanakkor képesek optikailag  növelni a teret a kertben. Ezért ültetésük különösen hasznos  kisebb kertekben.

  

 TOVÁBBIAKBAN:

Borsófürt, harangláb, A légy, 

egy szitakötő, ki köpköd a kertben?, 

ribizlivirág és a méhbalzsam


A kék borsófürt >> most már napokon belül kivirágzik. Finom levélzete és a virágzást követően kifejlődő kékes-fekete magházai őszig díszítenek.

 

Az arizonai harangláb >> első virágai. Ez a fajta jól bírja a száraz talajt és az erős napot is. Kb. 3 hónapig virágzik és igen hosszú életű növény.  

 

Átváltozás közben...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Sárgatorú szitakötő  (Sympetrum meridionale) egy fügebokor ágán...

 

De ki köpköd a kertben?

 

Hát a tajtékos kabóca...

Tajtékos kabóca

A réten járva egyes növények szárán különös dolgot figyeltünk meg. Feltűnő, habos fehér nyáltömeg borította őket. Mint megtudtuk ez a kabócanyál, amely fejlődő kabócalárvákkal van tele. A kifejlett kabóca (imágó) a habból bújik elő. Addig azonban tajtékszerű, a nép által kakukknyálnak nevezett burokban fejlődik. A hab nem más, mint ürülék, amelyet a kilégzéskor távozó levegővel habosra fújnak fel. Egész lárvakorukat ebben töltik, és úgy vesznek levegőt, hogy potrohuk végét kidugják a tajtékból. A hab megvédi őket a kiszáradástól és az ellenségeiktől.   

Forrás: http://www.tomorkenygimn.hu/kikapcs/tanosvenyek/zsombo/5.%20allomas/kaboca.htm 

 

A ribizlivirág >> is elkezdett nyílni. Ha néhány hetente visszavágjuk, akkor őszig virágzik.

 

A korai méhbalzsam >> jól bírja a félárnyékos, száraz fekvést is. Illatos levélzete egész szezonban szépen díszít.

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2011.05.27. 08:00

 

Szólj hozzá!

Címkék: rovarok yucca évelő növények érdekes levélzet yukka

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr1002903661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása