Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Allergia - Szobafogság vagy kert?

2011.04.29. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

"JÓ ESTÉT HÖLGYEIM ÉS URAIM! ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A 'VÉR, PUSZTULÁS, HALÁL, HÁBORÚ ÉS EGYÉB SZÖRNYŰSÉGEK' KÖVETKEZŐ RÉSZÉBEN! MA ESTE EGY KERTÉSZ LESZ A VENDÉGÜNK..." 

(MONTHY PYTHON REPÜLŐ CIRKUSZA, 30. RÉSZ)

 

A levegőben a pollenkoncentráció tavasszal a legalacsonyabb és a nyár derekán a legmagasabb.

Amikor magas a koncentráció, lehetőleg a kora reggeli és a kora esti órákban kerüljük a kerti munkát! A késő délelőtt és a délután alkalmasabb. A legjobbak a hűvösebb, felhősebb napok és a hevesebb esőzéseket követő órák. Szintén nem ajánlott a kerti munka szeles napokon!

Kalap vagy sapka viselése segít felfogni a levegőben szálló allergéneket.

 

A legtöbb fásszárú növényt a szél porozza be. Dísznövénynek ültetett hímnemű egyedeik a legelterjedtebbek, mivel kevésbé szemetelnek (nem hoznak és hullatnak gyümölcsöt). De sajnos rengeteg pollent termelnek. Lehetőleg kerüljenek ezek a legmesszebb a háztól! 

Lehetőség szerint ültessünk inkább nőnemű egyedeket! Ezek nem termelnek annyi pollent, ráadásul lekötik a levegőben szálló virágpor egy részét. 

De mit szólnak majd ehhez az Entek, az erdő fáinak hímnemű őrzői? 

 

Elsősorban olyan virágos növényeket válasszunk, amelyeket rovarok poroznak be és nem a szél, mert azok jóval  kevesebb pollent termelnek.

Válasszon Növény katalógusunkban >> található virágos növényekből, melyek pollenkibocsátása alacsony! 

 

Kerüljük gombás betegségre érzékeny növények ültetését! Az ilyen betegségek (pld.: levélrozsda) spórákkal szaporodnak, amelyek növelik az allergiás tüneteket.  Az ilyen betegségekkel szemben ellenálló növények körül mindig tisztább a levegő.

Igyekezzünk sokfajta növényt ültetni és ne csak egy-két fajtát! A sokféleség csökkenti a pollenérzékenység kockázatát.

Komposztáljunk és kerüljük mesterséges növényvédő szerek használatát! Ezek túlérzékenységet okozhatnak és gyengítik az immunrendszert.



TOVÁBBIAKBAN:

Méhek kedvencei, Árvalányhaj, 

Smaragd románca, Jurassic Park meg

a Borsófélék…

 

Virágzó macskamenta >> és mögötte a korai méhbalzsam >> előretörő szárai. Mindkét növényt kedvelik a méhek. 

 

A mexikói árvalányhaj >> az idő melegedésével kezd kizöldülni. Ezt a fűfajtát nem kell visszavágni. Elég, ha gereblyével kissé átfésüljük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szorgosan összegyűjtött rózsabogarak, átmeneti fogságban...

 


Aranyos rózsabogár (Cetonia aurata) - 1,4-2,3 cm hosszú. Leggyakoribb színváltozata a zöld fényû, azonban bronzvörös és ibolyás árnyalatú példányok is akadnak. Élõhely: bozótos területek, kertek, parkok, erdõszélek. Napsütéses idõben, virágokon láthatók. Szaporodás: A lárvák a talajban élnek öreg korhadó rönkökben vagy hangyák fészkeiben. A bogarakat áprilistól szeptemberig lehet látni. Táplálék: A lárvák korhadékkal, elpusztult gyökerekkel táplálkoznak, a bogarak virágporral, nektárral és érett gyümölccsel. Nem kártevõk.  

 


Úgy tűnik mások is gyűjtenek csillogó dolgokat... 

 

Sárga borsókavirág >> virágba borulva. A virágzó évelők között az elsők között jelenik meg.  

 


  Velencei kutyatej tavaszi pompájában. Előző évi szárain virágzik. Ügyeljünk arra, hogy május végén csak az elvirágzott szárakat vágjuk vissza, különben a következő évben nem fog virágozni! A visszavágással megfiatalítjuk a növényt.

 

A fás bazsarózsa igen hosszú életű  kedvenc.

 

Itt-ott érdeklődő szempárok...

 

Kiváncsi őseik elől néha futni kellett...

 

A kék borsófürt >> új hajtásai április közepén jelennek meg. Ez a pompás évelő májusban virágzik és utána hatalmas 120 x 120cm-es bokros növénnyé fejlődik. Formáját szépen megtartja ősz közepéig.

 

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2011.05.06. 08:00

 

Szólj hozzá!

Címkék: kerttervezés díszfüvek évelő növények

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr802854467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása