Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

A növényeket is el lehet kényeztetni?

2011.03.25. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett


Tavasszal lelkesek vagyunk, tele energiával. A hosszú téli hónapok után alig várjuk, hogy tevékenykedhessünk a kertben.

Amikor megérkezik a meleg tavasz, rendszeresen öntözünk, tápoldatozunk; gondozni kezdjük virágos növényeinket.

De vajon így megfelelően készítjük-e fel növényeinket a nyári hónapokra?

El lehet kényeztetni a növényeket is?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Évelő növényeknél általában az alábbiakat figyelhetjük meg:

Amikor elkezd melegedni az idő, a bőséges víz és tápanyag megléte azt jelzi a növény számára, hogy a növekedés feltételei ideálisak. 

Azonban a tavaszi túlzott mértékű és gyakoriságú öntözés és tápoldatozás, különösen a cserépben nevelt növényeknél gondot okozhat, ha később, a nyár folyamán mindezt hirtelen megvonjuk a növénytől pld.: aszályos hetek alatt elmegyünk nyaralni. A "jól tartott" növényeknek is fájdalmas a hirtelen változás.

 

A természetben a növények alkalmazkodnak az év egyes időszakainak eltérő csapadékmennyiségéhez. Nálunk például sokszor csapadékos a tavasz vége, nyár eleje és száraz a nyár második fele és az ősz eleje.

Amikor a növekedés feltételei nem optimálisak, a növény érzékeli, hogy óvatosan kell bánnia energiatartalékaival.

Kiadósabb esők után a növények gyökérzete könnyen vesz fel vizet és tápanyagot a talajból. Szárazabb talajban azonban ez már sokkal nehezebb feladat. Sőt nyáron, a teljesen kiszáradt talaj akár nedvességet vonhat el a növénytől; a folyamat megfordul.

A hirtelen szárazság különösen káros az addig túl jól tartott növények számára. A hajszálgyökerek elpusztulnak, aminek következtében a növény növekedése lelassul vagy megáll.

A szárazságot követő időszakban a növény nehezebben képes vizet felvenni, mivel ahhoz először a gyökérzetének kell regenerálódnia. Ez energiát emészt fel. Olyan energiát, amelyet egyébként a virágzásra és a téli szűkös hónapokra akart volna elraktározni.

Ez azt jelenti, hogy a víz és a tápanyag hirtelen megvonásának akár hosszú távú következményei is lehetnek. 

 

Például tegyük fel, hogy május végén vásárolunk néhány virágos növényt. Pár hétig bőségesen öntözzük őket, majd elutazunk szabadságra. Mire visszaérünk, növényeinket lekókadva találjuk. 1-2 hét öntözés után persze magukhoz térnek, majd a nyár végén, kora ősszel akár virágoznak is.

A nyáron átmenetileg legyengült növény azonban nagy eséllyel rosszul telel és esetleg a következő évben már nem is hajt ki. Tavasszal egyből fagykárra gondolunk, pedig az ok egészen más! A növény nyáron legyengült és később már nem tudott eléggé megerősödni.

Mi akkor a megoldás?

  • Válasszunk olyan növényeket, amelyek egészséges növekedéséhez elégséges a természetes csapadék mennyisége! 
  • Csak annyit és akkor öntözzünk, ami feltétlenül szükséges! Így a növény gyökérzete mélyebbre hatol és nem kényelmesedik el! 
  • Hosszú, száraz időszakokban alkalmanként, de alaposan öntözzünk!

Így elégedett, mosolygós, környezetüket óvó kertészek leszünk... 

 

 


 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2011.03.28. 08:00

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: cserjék évelő növények szárazságtűrők

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr302686672

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kutas József - A BOSSZÚ 2011.03.25. 08:22:49

Tavaly a telkünkön tanyát ütött néhány vakond (Talpa europaea), pompás földpiramisokkal kápráztatva el a közömbös és független szakértőket: rigókat, galambokat, néhány arra tévedő kóbor macskát, s ezek persze nem voltak tudatában, hogy a bársonyos bund...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása