Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Dísznövények a veteményes kertből

2011.03.21. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett


Egy veteményesben számos olyan érdekes formájú és levélzetű növény található, ami nagyszerűen használható dísznövényként is. Ha ilyen céllal ültetjük őket, akkor nemcsak dísznövénykertünk lesz változatosabb, hanem nagyobb lesz a veteményesünk is. Néhány nagyszerű zöldségfajta így nem szorul csupán a kert végébe, hanem sokkal inkább előtérbe kerülhet.

Íme néhány a kedvenceim közül:


Levélzetükkel díszítők

Bordó kelbimbó - Levelei színe és formája versenyre kel bármelyik dísznövényével. Jól párosítható egyéb növényekkel és ráadásul kevés törődést igényel.

 

Cékla - Egy másik zöldségfajta, amelynek szép színű levélzete sokféle típusú kertben jól mutat.



Díszsóska - Mélyen erezett levelei jó kontrasztot adnak sok dísznövénynek. Ha nyáron kissé visszavágjuk, gyorsan friss levélzetet növeszt. Levelei ehetők, jól illenek sajt- vagy gyümölcstálhoz.


Virágaikkal díszítők

Számos színpompás, ehető virágú növény létezik. Ezek nagyszerűen illenek egy dísznövény kertbe is. 

Borágó - A kék, csillag formájú virágok jól mutatnak bármilyen típusú kertben. Virága és levele (utóbbi uborka ízű) egyaránt ehető. Szárazságtűrő és magról jól utánveti magát.

 

Sarkantyúka - Élénkszínű virágaival és finom levélzetével díszít. Virágai ehetők. Egynyári növény, amely sok kártevőt távoltart a kerttől.

 

Árvácska - Számtalan színárnyalatban beszerezhető. Könnyen nevelhető, gyorsan növő egyéves növény. Nemcsak a kertben mutat jól, hanem a salátatálon is.

 

Lóbab - Fő vonzereje mutatós és ehető virágai, melyeket igen nagy számban hoz. Szárai erősek és nem is nő túl magasra. Így nem kell attól tartanunk, hogy elfekszik. 

 

Rozmaring - Rendkívül illatos levelű. Apró, kék virágait tavasszal hozza. Örökzöld növény, ezért egész évben érdekes színfolt a kertben. 

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2011.03.25. 08:00

 

Szólj hozzá!

Címkék: kerttervezés ehető virágok érdekes levélzet

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr252686667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása