Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Fagykár télen - Felmérés tavasszal

2011.03.11. 17:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett


Különösen a hosszú, hideg és csapadékos telek után gyakran aggódunk, hogy vajon a tél okozott-e kárt kedvenc növényeinkben.

Mielőtt idejekorán lemondunk néhányukról, vizsgáljuk meg alaposabban őket!

 

Hogyan győződhetünk meg arról, hogy jól vannak-e? 

Évelők - Ne feledjük, hogy sok, meleg klímájú vidékről származó, de fagytűrő évelőnövény nálunk áprilisban vagy csak májusban hajt ki!

Az előző évi elszáradt szárakat csak akkor vágjuk vissza, ha megjelennek az új hajtások vagy a komolyabb fagyok veszélye már elmúlt!

Ha a növényt a téli hónapokban valamilyen mulcsanyaggal takartuk, akkor ezt március második felében már távolítsuk el! Így a növény körül a talaj könnyebben melegszik fel és ezáltal növényünk is hamarabb ébred fel téli álmából.

Az idő jobbrafordultával ezek a növények is gyors növekedésnek indulnak.  

Legyünk türelmesek! Ne rémüljünk meg túl korán!

 

Cserjés növények

Csak azért, mert a kora tavasszal még szunnyadó, lombhullató növényünk élettelennek tűnik, még nem biztos, hogy fagykárt szenvedett.

Az évelőkhöz hasonlóan, a melegebb klímájú vidékekről származó cserjés növények is csak az idő melegedésével hajtanak ki. Időjárástól függően ez sokszor csak április vége, május eleje. 

Mit vizsgálhatunk meg?

  • Próbáljuk meghajlítani cserjés növényünk néhány külső ágát! Ha a kiválasztott ágak nem tűnnek rugalmasnak, nem hajlanak, hanem eltörnek, akkor valószínűleg elfagytak.
  • Ilyenkor vizsgáljunk meg néhány ágat egészen közel a növény tövéhez is! Nézzük meg, hogy az ágak belseje zöld-e! Ha igen, akkor a növény külső ágai visszafagytak, de a földhöz közelebbi ágak nem. Ez azt jelenti, hogy a növény ki fogja heverni az elszenvedett fagykárt.
  • Ha a növény tövéhez közeli ágak is elfagytak, akkor még mindig reménykedhetünk, hogy cserjénk gyökérről kihajt.


Mikor kell cserjés növényeinket visszametszenünk? 

Várjunk addig, amíg a növény elkezd kizöldülni! Így látjuk, hogy mely ágak haltak el.

Metszésükkel mindenképpen legalább március végéig várjunk! Ha növényünket túl korán metszük meg, akkor egy késői fagy még kárt tehet az ébredő növényben. 

 


KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2011.03.14. 08:00

Szólj hozzá!

Címkék: csináld magad cserjék évelő növények

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr102701750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása