Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Fagytűrőség és télállóság - Újoncok a kertben

2011.01.28. 11:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett


Sok újonnan felbukkant egzotikus megjelenésű, de fagytűrő növény esetében sokszor még a szakemberek sem tudják, hogy milyen körülményeket képes nálunk elviselni. Egyszerűen azért nem, mert nem áll rendelkezésre megfelelő információ se külföldön, se itthon. Nincsen több évtizedes tapasztalat, hiszen sokat közülük csak az elmúlt egy-két évtizedben „fedeztek fel” a növénygyűjtők. 

Egy dologban azonban szinte kivétel nélkül hasonlítanak. Olyan vidékekről származnak, ahol a nyarak hosszúak és forrók és az általában enyhe teleket időnként azért hidegek is követik.

 

És az első legalább olyan fontos, mint a második. Ebben a vonatkozásban hazánk fekvése és éghajlata aránylag kedvező; a legtöbb évben a nyár hosszú és meleg. Hiába sokszor enyhébb a tél például Hollandiában vagy Angliában, a  nyarak ott hűvösek és csapadékosak, ami nem kedvez a melegkedvelő növények nevelésének. 

 

Vajon mik azok a tényezők, amelyek meghatározzák, hogy egy fagytűrő növény télálló is?

A fagytűrő képesség csak a télállóság egyik feltétele!

Fagytűrési zónák - (USA Mezőgazdasági Minisztériuma). Hasznos útmutató, de csak útmutató! Az egyes területek besorolása az átlagos téli minimum hőmérsékleten alapul. Tehát nem tudja figyelembe venni az átlagostól eltérő, rendkívül hideg vagy akár enyhe éveket.

Fagyos időszakok hossza - Sok növény a rövid ideig tartó fagyokból könnyen felépül, ha utána a hőmérséklet emelkedik. Nem mindegy, hogy néhány éjszakán át fagy, aztán rövid felmelegedés következik vagy hetekig még nappal sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet.

Hótakaró - A hó kiváló hőszigetelő. Vastag hótakaró alatt sok évelő és fél-cserjés növény gyökérzete könnyedén átvészeli az eredeti élőhelyén megszokottnál sokkal keményebb fagyokat is. Ugyanakkor a fásszárúak gyökérzetét és alsóbb ágait is képes megvédeni, miközben a felsőbb ágak elfagyhatnak.

 

Őszi átmenet - Az őszi hónapokban a hőmérséklet folyamatosan csökken és végül az idő végérvényesen hidegre fordul. Ebben az időszakban a növényeknek van idejük felkészülni a télre. Ha viszont meleg az ősz és a végén a hőmérséklet hirtelen tartósan fagypont alá zuhan, akkor ez sok növénynél visszafordíthatatlan károsodáshoz vezethet.

 

Téli csapadék -  Sok növény könnyedén átvészel egy igen hideg, de száraz telet, viszont elpusztul egy kevésbé hideg, de csapadékos télen. Származási helyükön télen kevés csapadék hullik és legtöbbjük nem kedveli az olyan talajt, ami nem engedi át gyorsan a többlet csapadékot; a növény télen vízben áll.

Hosszú, forró nyár - Olyan országokból származó növények, ahol a nyár hosszú és forró, a meleg hónapokban nagy mennyiségű cukrot képesek termelni és felhalmozni. Ez növeli a növények fagytűrőképességet. Ültessünk napos fekvésbe!

 

Mikroklíma -Délre, dél-nyugatra néző házfalak, kőfalak tövében egész évben pár fokkal melegebb van. Az ilyen építmények ráadásul a nappal elnyelt hőt éjszaka visszasugározzák. Ez nemcsak fagyos éjszakákon jön jól, hanem nyáron is, mivel ezek a  növények nagy melegben fejlődnek és virágoznak szépen. Használjuk ki az ilyen lehetőségeket!

 

Származás - Egy növény eredeti élőhelye sokat elárul arról, hogy mit képes elviselni. Egyébként meleg vidékek magasan fekvő, de néha igen hideg telű területei sok meglepetéssel szolgáltak a növénygyűjtők számára az elmúlt évtizedekben. Ilyen területek például az USA igen meleg nyarú, dél-nyugati államai (Arizona, Új-mexikó, Texas), ahol télen, igaz sokszor csak 5-10 évente, de erőteljes sarkvidékű eredetű hideglevegő áramlik be. Ezért a növényeknek alkalmazkodni kellett ehhez.

 

Metszés/visszavágás - Metszés után sok növény új hajtásokat hoz. Ősszel kerüljük ezen növények metszését! Évelőknél az elszáradt ágakat csak tavasszal vágjuk vissza!


Milyen fajtájú növények nevelése jelenti a legkisebb kockázatot?


1  Évelők és fél-cserjés növények

Száraikban és levélzetükben télen az időjárás nem tud kárt tenni. Ősszel visszahúzódnak, föld feletti részük elhal, de gyökérzetük, a földben védve tovább él és tavasszal új szárakat hoz.

2  Gyorsan növekvő fajták

Olyan növényeket érdemes választani, amelyek a kemény telek után is aránylag gyorsan magukra találnak és nyárra, az épen maradt gyökérzetről képesek újranőni.

Néhány jótanács:

 

 

 

 

 

 

 

Ültessünk kora tavasszal, így a frissen ültetett növénynek az egész szezon a rendelkezésére áll, hogy megerősödjön!

Válasszunk méretesebb növényeket!

Az első néhány télen vastagon takarjuk a gyökérzet feletti részt! 

Szólj hozzá!

Címkék: agave ültetés cserjék pozsgások yucca évelő növények

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr442617977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása