Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Fagyérzékeny növények téli takarása - Az elhantolás

2010.11.14. 08:40 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

Számos, melegebb vidékről származó növénynek a téli hónapokban nem a hideg hőmérséklet, hanem a téli csapadék az elsőszámú ellensége.

Meglepő, de rengeteg fagyérzékenynek tartott növény aránylag szépen áttelel nálunk is, ha a tél hideg, de száraz. Ha azonban télen sok csapadék hullik, akkor a legtöbbjük általában nem éli túl a telet.


Az alábbi módszerrel olyan növényeknek tudunk téli takarást biztosítani, amelyek vagy lágyszárúak (visszahúzódnak a hideg hónapokra) vagy sérülésmentesen visszametszthetők a föld felett 10-20cm-re (a következő évben pedig újra nőnek).

Teendőink a következők:

Várjuk meg az első enyhébb fagyokat. Fontos, hogy a takarást akkor végezzük el, amikor a növény téli nyugalmi időszaka már megkezdődött.

 

Válasszunk ki egy száraz, napsütéses napot! 

Vágjuk vissza a növény szárait a földtől kb. 10-15cm-re!

Öntsünk egy halom, pld.: fenyő- vagy egyéb mulcsot a visszametszett csonkokra 20-30cm vastagon!

 

Terítsünk egy méretes kartonpapír darabot duplán a halomra!

 

Majd a kartonpapírra ismételten tegyünk egy réteg mulcsot, hogy betakarjuk!

   

Most már látjuk, hogy azért fontos napos, száraz időben a fentieket elvégezni, hogy az alsó mulcsréteg száraz maradjon és ne tocsogjon a víztől.

Ez a száraz réteg véd majd a kemény fagyoktól, míg a vastag kartonpapír a téli csapadéktól.  Természetesen a papír átnedvesedik a tél folyamán, de még így is szárazon tartja a növény körüli földet.

 

Szólj hozzá!

Címkék: csináld magad

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr612446491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása