Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Szobaarália a szabadban

2010.11.05. 15:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

A szobaarália vagy japán arália mutatós, impozáns megjelenésű, ugyanakkor minimális törődést igénylő cserjés növény. Hatalmas, mélyen szabdalt, pálmaszerű levelei igazán egzotikus megjelenést kölcsönöznek neki. Jól párosítható pld.: hostákkal és páfrányokkal. 


Félárnyékos, árnyékos helyen érzi jól magát. Jóllehet a szakirodalom szerint üde, savas, jó tápanyagellátású talajon fejlődik szépen, szerintem nagyszerű növény a kert száraz, félárnyékos részeire és jól viseli az agyagos, meszes talajt is.

 

Fagytűrő képességéről nincsen megbízható információ, de általában nem tartják télállónak Magyarországon. A kertünkben ugyanakkor 7-8 éve takarás nélkül, a szabadban áttelel. (Megannyi -20C alatti téli éjszaka, igaz szélvédett, félárnyékos helyen.) Hó, jég, jégdara, ónós eső sem tudott kárt tenni benne! Sem a növény töve körül a talajt, sem az örökzöld levélzetet nem takartam, a leghidegebb éjszakákon sem. Fagyos napokon a levelek ijesztően lekonyulnak, összezsugorodnak és átmenetileg "párolt spenótlevélre" hasonlítanak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Japánban a ház északi részére ültetik, hogy segítsen elűzni a rossz szellemeket.


Érdekes, fehér színű, ping-pong labda nagyságú virágait késő ősszel bugákban hozza. Ezeket később sötét színű bogyók követik. 

 

A kertünkben 5 év alatt kb. 180cm magasra és 150cm szélesre nőtt. Enyhébb éghajlaton azonban a 4 métert is elérheti. Jól tűri az éves metszést. A növényt megfiatalíthatjuk, ha időnként az idősebb vastag szárakat tavasszal a földig visszavágjuk.


 

Szólj hozzá!

Címkék: cserjék érdekes levélzet

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr272414187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása