Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Pozsgások - Szín és forma

2010.10.31. 13:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

A pozsgások szín-és formagazdagsága elképesztő. Könnyedén versenyre kelnek a legmutatósabb virágzó növényekkel. Fagyérzékeny példányaik cserépben, kora tavasztól késő őszig pompázhatnak nálunk is a kertben, az erkélyen vagy az ablakpárkányon. 


Íme a kedvenceim:
 

Aeonium arboreum 'Zwartkop' - Fellevélkéi szinte teljesen feketék (tulajdonképpen sötétlilák). Egy szezonban akár 3-5 új (csupasz) szárat is növeszthet. Jól mutat a mexikói árvalányhaj aranysárga kalászai mellett. 


Agave americana var. mediopicta alba - Levelei közepén krémszínű csík húzódik, a szélek kékes-zöldek. Kiváló szoliter növény, de rendkívül mutatós például a Euphorbia 'Sticks on fire' mellett. (lásd a későbbiekben) 


Crassula capitella 'campfire' - Hosszúkás, keskeny levelei zöldcitrom, narancssárga és piros árnyalatúak. Késő ősszel és kora tavasszal a hideg éjszakák miatt levelei teljesen élénkpirosra színeződnek. Jól mutat a Senecio mandraliscae-val.(Lásd a későbbiekben.)   

 

Echeveria 'topsy turvy' - Ezüstzöld, csavart szélű leveleivel díszít. Az év második felében apróbb, de mutatós narancssárga virágokat hoz.

 

Euphorbia 'Sticks on fire' - A népszerű zöldszínű botkaktusz egy fajtája(klorofil hiányos). Késő ősszel és kora tavasszal szárai a rózsaszín, barack és a piros minden árnyalatában pompáznak. Gyorsan növekszik.

 

Agave victoriane-reginae - Fűzöld színű levélkék fehér csíkokkal. A levelek széle nem tüskés. Jól nevelhető kisméretű cserépben és bírja a félárnyékot is.

 

Dyckia platyphylla - Egy gyönyörű bromélia hibrid.(A Jura korból maradt fenn) A  broméliák levélzete tűző napon a legszebb. Gyorsan növekszik és sarjadzik. Virágai narancssárgák.

 

Kalanchoe luciae - Húsos, evezőlapát (vagy kagyló?) alakú leveleivel díszít. A levelek hideg időben pirosra színeződnek. Virágzás után elpusztul, de előtte fiatal levélhajtásról könnyen szaporítható. Jól fejlődik félárnyékban is.  

 

Senecio mandraliscae - Szürkéskék, húsos levélkéivel díszít. Nagyobb cserépben kitünően párosítható agave fajtákkal. Sűrű szőnyeget képez. Növekedési időszakban jól tűri a több csapadékot. Jól párosítható a fenti sötétlila levelű Aeonium 'Zwartkop'-pal.

 


 

Szólj hozzá!

Címkék: agave kerttervezés pozsgások konténeres kertészkedés mediterrán növények balkonnövények szárazságtűrők

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr642379261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása