Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Kasvirág krónikák

2010.09.11. 12:18 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a kasvirág az észak-amerikai kontinens egyik legnagyszerűbb évelő virága. Fajtái könnyen nevelhetők, szárazságtűrők, igénytelenek és igen fagytűrők. Nagyméretű virágaik hosszan díszítenek. 
Napos, meleg fekvésben fejlődnek a legszebben.Talajban nem válogatnak (kötött agyagos talajon is szépen fejlődnek). Szebben virágoznak, ha a soványabb kerti talajt időnként némi komposzttal feljavítjuk. Igen szárazságtűrők, de a virágzási időszakban meghálálják az alkalmankénti öntözést. 
Vágott és száraz virágnak egyaránt jól használhatók. Hosszan virágoznak és ennek érdekében nem szükséges eltávolítani az elhervadt virágokat. Sőt, szerintem a száraz virágok kiválóan mutatnak még az ősz folyamán is.

Igen hosszú életű évelőnövények (30-40 év), de az intenzív virágzás érdekében érdemes kb. 4 évente tőosztással fiatalítani őket a kertben. 

A kasvirágokat különösen kedvelik a méhek és a lepkék. 

Szaporítás - Magról, tőosztással vagy gyökérdarabról könnyen szaporítható. 

A Közönséges kasvirág (Echinacea purpurea) régóta a parasztkertek népszerű virága. Félárnyékban is szépen fejlődik és június végétől virágzik. Tartós nyári szárazság idején azonban csak akkor virágzik hosszan, ha alkalmanként megöntözzük. Kiválóan mutat pld.: kék sudárzsályával (a képen), szamárkenyérrel (Echinops ruthenicus) és egyéb kasvirág fajtákkal.

 

A kevéssé ismert Sárga kasvirág (Echinacea paradoxa) (paradox módon élénksárga), nagyméretű virágai igen mutatósak és az előbbi fajtánál hamarabb, már május vége felé megjelennek. Mélyrehatoló gyökérzetet fejleszt, ezért csak több év alatt éri el kifejlett méretét. Napos helyet kedvel. Csoportban ültetve mutatósabb. Jól társítható pld.: a szerelemvirággal (a képen; Catananche careluea), a szakállas bugatölcsérrel, más kasvirág fajtákkal és különböző díszfűvekkel. 

A szintén ritkán ültetett Tennesse kasvirág (Echinacea tennessensis) lényegesen alacsonyabb a többi fajtánál.(virágszárai kb. 50-60cm magasak) Virágszirmai felfelé fordulnak. Napos, félárnyékos fekvésben, száraz, sovány talajon is szépen fejlődik. A virágok színe mélyrózsaszín és igen hosszan, júniustól augusztusig nyílnak. Jól társítható levendula-és macskamenta (nepeta) fajtákkal.

 


A Szomorú kasvirágot   (Echinacea pallida) jellegzetes hosszúkás, lelógó virágszirmairól ismerhetjük könnyen fel. Csoportban ültetve mutat legszebben. A sárga kasvirággal együtt május végétől heteken át virágzik. Mivel a virágszárak magassága elérheti a 1.5 métert is, érdemes díszfüveket vagy más magasabb növényt támasztékul ültetni mögé.  
 

Szólj hozzá!

Címkék: évelő növények

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr352283330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása