Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Hogyan díszíthetünk cserepes növényekkel ?

2010.09.02. 18:03 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

Melyek az ideális növények?

Próbálok cserépben olyan növényeket tartani, amelyek hosszan virágoznak, minimális öntözést(!) és kevés gondozást igényelnek, az év nagy részében mutatósak...és jobbára fagytűrők. (Ez utóbbi tulajdonság sajnos a képen látható "cigaretta virág" fajtára pont nem vonatkozik.)

Ezzel szemben ilyenek például a díszfűvek és a különböző pozsgás növények, amelyek szintén kiválóan tarthatók cserépben.

Utóbbiak egy része, amelyek fagytűrők akár egész évben szépen díszítenek a levélzetükkel, ellentétben a virágos növényekkel, amelyek jobbára csak a nyári és az őszi hónapokban pompáznak. 

Ne ijedjünk meg a fagyra érzékeny pozsgások tartásától (pld.: agave fajták)! Könnyű őket telelteni; fagymentes, akár sötét helyen, minimális vagy nulla öntözéssel.
 

A "mobil" kert

Cserepes növényekkel is lehet sokoldalúan kertészkedni. Előnye, hogy valójában nem kell hozzá kert (elég egy ablakpárkány). Olyan növényeket is sikeresen nevelhetünk, amelyeket kertünkben kiültetve nem tudnánk (Pl: a talaj nem megfelelő). ...és ami számomra a legfontosabb, hogy cserepes növényeink elhelyezését tetszés szerint változtathatjuk minden egyes évszakban.


Színes cserepek

Szeretek színes kerámiákat használni, amelyek különösen jól mutatnak a szürkébb kora tavaszi és késő őszi hónapokban. A különböző színű cserepek szépen kiemelik a legtöbb pozsgás növényt és a szinte egész évben mutatós díszfűveket.

 

Elrendezés 

Szeretem úgy elrendezni egymás mellett a növényeket, hogy a határozottabb formájú mellé mindig kissé kuszább megjelenésű kerüljön. (A képen a Mexikói óriás zsálya >> látható.)


Végezetül szépen díszíthetünk cserepes növényekkel a kertben minden olyan leburkolt felületet, ahol növények ültetése nem lehetséges.

Szólj hozzá!

Címkék: agave kerttervezés pozsgások yucca konténeres kertészkedés balkonnövények

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr572267218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása