Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Népszerű vagy ésszerű?

2011.11.11. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 
 

Népszerű, népszerűtlen, divatos vagy divatjamúlt. Akárcsak a berendezési tárgyak esetében, dísznövényeknél is persze mindig változott és változni is fog, hogy éppen mi számít divatosnak.

Ezzel nincs is semmi baj. A probléma ott van, ha egyes növények úgy válnak divatossá, hogy népszerűségük sem kertészeti, sem kerttervezési szempontból nem indokolt.

Hiszen a dísznövények esetében sem mindig az az ésszerű, ami éppen népszerű. Kertünk tervezésénél azonban próbáljunk meg inkább ésszerű és nem népszerű döntéseket hozni.

Mi is a különbség ilyen értelemben a NÉPSZERŰ és az ÉSSZERŰ között?


Népszerű - Divatos, de gyakran SZOMJAS növények, melyek a Magyarországra általában jellemző csapadék, páratartalom, talaj stb. adottságoktól nagyon eltérő igényekkel bírnak. Pld.:

  • száraz nyarakon rendszeres öntözést és tápoldatozást,
  • gyakran savanyú talajt és
  • magas páratartalmat igényelnek, valamint
  • sok esetben nem ellenállók kártevőkkel szemben = növényvédő szerek használata :(

Elsősorban nagyméretű virágaik vagy virágbugáik miatt válnak divatossá. És pont ezért igen nagy számban fogynak a kertészetekben.

 

Néhány példa ilyen népszerű  növényekre:

A mocsári hibiszkusz az elmúlt évtizedben óriási népszerűségre tett szert.  Annak ellenére, hogy eredeti élőhelyén, Észak-amerikában folyópartok, nedves rétek és mocsaras területek növénye, ezt figyelmen kívül hagyva nálunk szinte mindenhol ültetik. Ez az egyébként tényleg csodálatos virágú növény sikeresen, különösen száraz nyarakon, csak jelentős mennyiségű öntözés mellett fejlődik és virágzik szépen. 

 

A kerti hortenzia jó ideje szintén nagy népszerűségnek örvend. Mivel az intenzív virágzáshoz szüksége van néhány óra délelőtti napsütésre, így a nyári, meleg hónapokban vízigényes növény.

 

A rododendron hűvös nyarú,  csapadékos és magas páratartalmú vidékeken érzi jól magát. Ráadásul igazán csak savanyú talajon fejlődik szépen. Magyarország nagy részének természeti adottságai azonban ettől teljesen eltérőek. 
 

Ésszerű - Ésszerűnek mondható egy növény kiválasztása, ha az, az éghajlati adottságok mellett, emberi beavatkozás nélkül (öntözés, tápanyagpótlás stb.) is szépen fejlődik és  virágzik. Ilyen növények a kertészetekben gyakran nem kapnak elég figyelmet. Miért is nem? Elsősorban azért, mert az alacsony vízigényű növények virágai szinte mindig aprók.

 

Íme néhány példa az egyébként ésszerű, de manapság kevésbé divatos növényekre:

A nyári orgona alacsony vízigényű, kevés törődést igénylő és hosszan virágzó cserjés növény. A lepkék, pillangók imádják. Jó lenne, ha minden napos, száraz kertbe ültetnék.

 

A rózsalonc talajban nem válogat, napon bőségesen virágzik, de  félárnyékban is jól megél. Szintén kevés törődést igényel.

 

A barátcserje >> hetekig virágzik és szinte semmilyen törődést nem igényel. Talajban nem válogat, szárazságtűrő és kimondottan kedveli a nyári forróságot. 

 

Nem attól lesz szép, "értékes” a kertünk, ha számtalan növénykülönlegességgel (főleg, ha víz- és gondozásigényes) ültetjük tele, hanem attól, hogy egységes, harmonikus képet mutat és egész évben képes díszíteni. Ne terheljük tovább szükségtelenül környezetünket!

 

A TOVÁBBIAKBAN:

A narancssárga színbe öltöző őszi kert az egyik kedvencem. A japán naspolya örökzöld növény, nagyméretű, szépen erezett levelei persze télen is zöldek maradnak.

 

A mexikói kétszínű zsálya >> fehér virágai és lila, bolyhos felevélkéi feledtetik, hogy hamarosan itt a tél.

 

A brazil kék zsálya >> élénkék virágai egy lángoló levelű kecskerágóval az előtérben. 

 

Az "oszlopos kutyabenge" tűvékony levelei ősszel élénksárga színűre színeződnek. Keskeny levelei jól társíthatók eltérő levélformájú növényekével (pld.: babérmeggy)

 

Az óriás cigarettavirág virágai és szárai lassan narancssárgáról piros színűre változnak. Majd legvégül, késő ősszel a levelek is felveszik a piros színt. Elképesztő!!!

 

A vattacukor fű >> rózsaszín felhőbe burkolódzott...

 

És végül egy apró virágú, Mexikóban honos zsályafajta (salvia coahuilensis)

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2011.11.18. 08:00

 

Szólj hozzá!

Címkék: cserjék konténeres kertészkedés illatos virágok díszfüvek évelő növények mediterrán növények szárazságtűrők érdekes levélzet rózsaszín virágok

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr973328224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása