Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Egynyári növények - Virágzás ezerrel

2011.03.14. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

 

Évekig kizárólag fagytűrő évelőket ültettem....gondoltam minek bajlódnék minden évben újra meg újra egynyári növényekkel? 

 

Aztán rájöttem, hogy néhány fagyérzékeny, "mediterrán" vidékről származó, -hazájában évelő- növény kiválóan nevelhető nálunk is, igaz, csak egynyáriként. Szépen megtartják formájukat és rendkívül hosszan virágoznak.


Narancsárga cigarettavirág - Félcserjés növény, Mexikó és Közép-amerika meleg vidékeiről származik. Rendkívül hosszan virágzik, gyorsan növekszik és kevés törődést igényel.

A cigarettavirág szereti a meleg, napos fekvést, de szépen virágzik félárnyékos fekvésben is. A kb. 5cm hosszú virágoknak élénk narancssárga színe van. A virágcsúcsok vége pedig halványsárga, enyhe rózsaszín beütéssel, melyek az elnyílást követően fehérré halványodnak. 

A növény apró levelei élénkzöldek, fényesek és remek hátteret adnak a narancssárga virágoknak.

 

Mexikói bársony zsálya - Bármilyen zsályafajtát érdemes dísznövényként tartani, ...különösen, ha a tengerentúlról származik, ezek ugyanis gyönyörű színárnyalatokban léteznek.

Ez a zsályafajta is gyorsan növekszik és kevés öntözéssel is jól bírja a nyári hőséget. Nagyszerűen nevelhető nagyobb cserépben, de akár ki is ültethetjük. Így nagyobbra nő.

Mérsékelten tápanyagdús, laza szerkezetű földbe ültessük! Napos fekvésben virágzik a legszebben, de félárnyékban is szépen nevelhető.

A nyár folyamán érdemes egyszer-kétszer a növény szárait az 1/3-val visszavágni. Így az őszi virágzáskor erősebb, tömöttebb növényünk lesz, ami jobban ellenáll az időjárás viszontagságainak. (viharos szél stb.) 

Ez a zsályafajta nyár végétől virágzik, amikor a nappalok már elkezdenek rövidülni. Ha enyhe az ősz, nagyon hosszan, akár decemberig is díszít. Érdemes ősszel az elvirágzott virágszárakat időnként 1/3-val visszavágni, így a virágzás folyamatos lesz.

 

Piros korallvirág -Mexikó középső területéről származó növény. Finom, élénkzöld, tűszerű levélzete örökzöld. A hosszú, lehajló ágak végein bugában hozza apróbb, piros virágait. Habitusa miatt nagyszerűen mutat magasabb kaspóban vagy függőkosárban. Napos fekvésben virágzik a legszebben. Különösen meleg, száraz időszakban meghálálja az alkalmankénti öntözést. 

Ha az elvirágzott virágszárakat időnként tövig visszavágjuk, akkor a nyár első felétől akár az ősz végéig folyamatosan virágzik.

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2011.03.16. 08:00


 

Szólj hozzá!

Címkék: konténeres kertészkedés évelő növények mediterrán növények balkonnövények

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr582662116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása