Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Cserepes növények gyökérmetszése - Fűrész III.

2011.03.04. 17:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett


Ha cserépben nevelt  növényünk gyökérzete sűrűn körbenőtte a cserepet, akkor a növény már nem képes elég vizet, tápanyagot és oxigént felvenni. Amennyiben kedvencünket ugyanabban a cserépben akarjuk tovább nevelni, akkor a gyökérzetet időnként meg kell metszenünk. Így akár évekig is ugyanabban a cserépben tarthatjuk. 

A gyökérzet erőteljes metszése szinte megfiatalítja cserepes növényeinket.

A legtöbb növény jól tűri gyökerei metszését, különösen ha a nyugalmi időszakban és nem a meleg hónapokban végezzük. Attól függően, hogy milyen gyorsan nőnek, évente vagy csak néhány évente kell ezt megtennünk. 

 

Nincs szükség persze metszésre, ha a növényt egy nagyobb cserépbe ültetjük át.

Előbb utóbb azonban így is, úgy is rákényszerülünk, hiszen az egyre nagyobb kaspók beszerzése fáradságos és költséges feladat. 

Minden cserépben nevelt növény egy bizonyos idő eltelte után felhasználja a földben lévő tápanyagokat és teljesen kitölti a rendelkezésére álló teret.

 

Ilyenkor a gyökérzetnek új földre van szüksége, hogy ismét kellő mennyiségű tápanyagot, oxigént és vizet tudjon felvenni.

A cserépből kiemelt gyökérlabdát a felére vagy akár az 1/3-ra is visszavághatjuk.

Végezzük ezt úgy, mintha kenyeret szeletelnénk! Ezután a kilógó hosszabb gyökereket metszőollóval is metsszük meg! Ez fontos, mivel nem akarjuk, hogy ezek túl hamar ismét elkezdjenek körbenőni.

 

A megmetszett gyökérlabda szélét ezután még kapargassuk meg, azért hogy segítsük a megmaradt gyökérzet újbóli megindulását!

Hasonló az eljárás bonsai növények gondozásánál. A fentiek elvégzése lehetővé teszi, hogy ugyanabban a cserépben maradjanak akár évtizedekig is. 

A megmetszett gyökérlabdáról ezután rázzuk le az elhasznált föld nagy részét!

Tegyük vissza a növényt a cserépbe és töltsük fel a cserepet új földkeverékkel! Minden kis rést töltsünk ki! Mozgassuk meg időnként a cserepet, hogy az új föld levándoroljon a résekbe és időnként tömörítsük a betöltött földet pld.: egy kisebb bottal! Ezzel megakadályozzuk, hogy túl sok légbuborék maradjon a cserépben.

Ha végeztünk, akkor alaposan öntözzük meg a növényt! Pár hétig ellenőrizzük, hogy a frissen átültetett növény földje nem száradt-e ki túlságosan!

Évszaktól függően egy-két hétig óvjuk a frissen átültetett növényt az erős, közvetlen napsütéstől!
 

 

 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2011.03.07. 08:00



 

Szólj hozzá!

Címkék: csináld magad szobanövények konténeres kertészkedés mediterrán növények balkonnövények

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr552686675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása