Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Yukka és agávé - Kiültethetők?

2011.02.21. 08:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

Az elmúlt években nálunk is egyre népszerűbbé váltak a fagytűrő yukkák, agávék és más rokonnövények. 

Miért ilyen népszerűek? - Érdekes formájú, egzotikus megjelenésű, örökzöld levélzetük kiváló fókuszpont a legtöbb kertben. Kevés törődést igényelnek és még cserépben is akár hónapokig kibírják öntözés nélkül. (Na meg persze az az ellenállhatatatlan vágy, hogy itt is nevelhessünk valami olyat, ami egy másik földrészen honos...) 

Honnan származnak fagytűrő fajtáik? - Elsősorban Észak-mexikó és az USA dél-nyugati, nyugati államaiból.

Mi jellemzi élőhelyük időjárását? - A nyarak hosszúak és forrók, a telek pedig általában enyhék. A csapadék nagy része nyáron és kora ősszel esik, a tél viszont száraz.

Mivel hatalmas az a terület, ahol ezek a szárazságtűrő növények honosak, az egyes régiók időjárása között jelentős eltérések vannak. 

 

Kiültethetők?

Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy nagyszerűen nevelhetők ugyanabban a cserépben, akár évekig is.

Mégis dönthetünk úgy, hogy szeretnénk néhány fagytűrő példány kiültetésével megpróbálkozni. Mivel elég lassú növekedésűek, tudnunk kell, hogy az esetleges sérülésekből is lassan épülnek fel pld.: fagykár.

A lassú regenerálódás szerintem a kiültetés legnagyobb kockázata! Sikeres szabadföldi nevelésükhöz mindenképpen kell néhány alapvető ismerettel rendelkezni. 

Napos fekvés 

Meleg- és fénykedvelő növények, ezért napi 8-12 óra napsütést igényelnek.

Jó vízelvezetésű talaj

A száraz talajt kedvelik és különösen a téli nyugalmi időszakban rosszul viselik a pangó vizet. Homokos, sóderes, kavicsos talajba (legalább 50%) ültessük őket, amelyben a többlet csapadék gyorsan elfolyik. 

Alacsony szervesanyagtartalmú talaj

A sovány talajt kedvelik és nem a magas szervesanyagtartalmú, humuszosat. Homokos, sóderes, kavicsos talajba (legalább 50%) ültessük őket, amelynek szervesanyagtartalma alacsony. 

Alacsony páratartalom

Különösen legfagytűrőbb fajtáik (parryi, neomexicana, havardiana stb.) nem kedvelik a párás, fülledt tenyészhelyet. Potenciális kártevőik pedig pont ez utóbbit kedvelik. Ültessük őket olyan helyre, ahol mindig jól mozog a levegő! 

Folyamatos légmozgás

A folyamatos légmozgás szárít és nedvességet von el. Ugyanakkor azt is elősegíti, hogy a növények levélzetén lecsapódott nedvesség hamarabb felszáradjon. Egézséges fejlődésükhöz ez legalább olyan fontos, mint a jó vízáteresztő talaj. Ültessünk a kert magasabban fekvő területeire, ahol jobban mozog a levegő! 

Gyökérkorona a föld fölött

Különösen télen és kora tavasszal, ha csapadékos az időjárás, a gyökérkorona könnyen rothadásnak indul. Ültessünk úgy, hogy a gyökérkorona kissé a talaj szintje fölé kerüljön!

Kavicsmulcs

A növény töve körül föld helyett 5-7cm mélyen szórjunk apró kavicsot! Ez segít a növény töve körül szárazon tartani a földet. Télen a nappal elnyelt hőt éjszaka visszasugározza.  

 

Öntözés

Csak a nyári, meleg hónapokban öntözzünk! És csak száraz időszakban! Alkalmanként, de akkor alaposan. A nyár végétől semmiképpen ne öntözzünk!

Mikroklíma

Délre, dél-nyugatra néző házfalak, kőfalak tövében egész évben pár fokkal melegebb van. Az ilyen építmények ráadásul a nappal elnyelt hőt éjszaka visszasugározzák. Ez nemcsak fagyos éjszakákon jön jól, hanem nyáron is, mivel ezek a növények nagy melegben növekednek szépen. Használjuk ki az ilyen lehetőségeket!

Napsütés – Három dolog miatt is fontos, hogy a lehető legtöbb napsütést kapják. 

  • Meleg-és fénykedvelő növények. Származási helyükön a napsütéses órák száma jóval magasabb, mint nálunk. (míg nálunk csak évi kb. 2000 óra, addig kb. 3-4000 óra élőhelyükön.)
  • Az itthoni nagyobb mennyiségű csapadék és általában magasabb páratartalom miatt, fontos, hogy a levélzetről a nedvesség hamar felszáradjon. Ez fontos mind a meleg, mind a hideg hónapokban. 
  • Télen, hideg és nedves időszakban különösen fontos, hogy a növény levélzete aránylag száraz maradjon. 


Még néhány jótanács: 

  • Ültessünk  a tavasz közepén, így a növénynek legalább 6 hónap áll rendelkezésére, hogy a tél beállta előtt begyökeresedjen! 
  • Nyáron, száraz időszakokban alkalmankénti öntözés és tápoldatozás mellett gyorsabban fejlődnek. 
  • A cserépben tartott növényeket tavasszal ültessük át! 
  • Átültetéskor mindig csak eggyel nagyobb méretű cserépbe ültessünk! 
  • Nyugalmi időszakban ne öntözzük és ne tápoldatozzuk sem a kiültetett, sem a cserepes növényeket! 

 

Tehát, nyílt déli vagy dél-nyugati fekvésű dombos lejtők magasabb részei felelnek meg leginkább yukkák és agávék kiültetésére...
 

KÖVETKEZŐ BLOGBEJEGYZÉSÜNK: 2011.02.23. 08:00

Őshonos meg a betelepített - Virágos növények

Szólj hozzá!

Címkék: agave pozsgások yucca szárazságtűrők érdekes levélzet

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr562669723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása