Tartalom - Kertes blog

 

novenytarsitasok_mediterran_kertbe_teraszra_1_-_copy.jpg

PRÉRI KERT | Vadvirágok gyep helyett

KERTTERVEZÉS - Tervezzünk izgalmas kertet, tele érdekes, változatos megjelenésű növénnyel! Ne csak virágban gondolkodjunk, hanem levélzetben is! Szúrós, hegyes vagy lágy és finom megjelenésű mindegy... csak ne a gyep legyen a legfontosabb!

Tarka levelű növények - Tetszik vagy nem tetszik

2011.01.31. 15:00 Préri Kert | Vadvirágok gyep helyett

Sokan vegyes érzéssel tekintenek a tarka levelű növényekre. Az „előítélet” talán onnan ered, hogy hagyományosan úgy hisszük; egy egézséges növény levele zöld színű kell hogy legyen.

Amelyiknek tarka levele van, azzal biztosan nem stimmel valami.

Azok, akik  kedvelik a tarka levelű növényfajtákat, elsősorban persze különlegességükért kedvelik, de mindenki egy kicsit másért.

Ha növénygyűjtőket kérdezünk, akkor kiderül, hogy egy-egy kedvenc növényük tarka levelű változatára vágynak.

A kerttervezők tudják, hogy ragyogóan használhatók szoliternövényként és a kert árnyékos, sötétebb szegleteiben.

A természetfotósokat pedig sokszor a tarka levélzet geometrikus mintázata ragadja meg. 

Egy napos kertben kevés növény mutatósabb egy tarka levelű yukkánál. Ma már számos fajtája beszerezhető.

 

Miért is tarka bizonyos növényfajták levele? Az ilyen növények levelei klorofill hiányosak.

A tarka leveleknek különböző mintázata lehet. Lehet világos csík a levelek szélén vagy húzódhat annak közepén is. Ezek a legkedveltebbek. Ritkábban világos pöttyök találhatók a leveleken vagy a csíkozás keresztben helyezkedhet el pld.: díszfüvek.

Sok tarka fajta levélzete bizonyos idő elteltével visszaüt az eredeti levélszínre. Ha ez egy-egy különálló ág vagy hajtás, akkor érdemes eltávolítani.

A legmegfelelőbb hely a kertben számukra, ha sötétebb árnyalatú háttér elé ültetjük. Így  szépen kiemeljük világosabb, de feltűnő levélzetüket.

Ma már a díszfüvek között is számtalan tarka levelű fajtát beszerezhetünk. Ilyenek például a nagyobb méretű Miscanthus sinensis ’Varigated’ vagy a kisebb kertekbe is jól illő Miscanthus sinensis ’Little zebra’ és az általam is nagyon kedvelt Calamagrostis ’Overdam’.

 

Természetesen nem szükséges egy egész gyűjtemény tarka levelű növényekből ahhoz, hogy a kertben megtalálják méltó helyüket. Néhány jól elhelyezett tarka levelű növény nemcsak önmagában feltűnő, hanem jól kiemeli a körülötte ültetett növényeket is.

Szólj hozzá!

Címkék: kerttervezés cserjék yucca díszfüvek évelő növények tarka levélzet

A bejegyzés trackback címe:

https://prerikert.blog.hu/api/trackback/id/tr672622355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása